Golf Country на 90 000 км за продан


24
юли
2019

В началото на 90-те години никой не очакваше бума на SUV-oвете. Високите модели с двойно задвижване бяха най-вече истински „офроудъри“ с носеща рама. Въпреки това хората от Volkswagen решават да направят „ъпгрейд“ на Golf II syncro и да превърнат компактния модел в „дългокракия“ Golf Country. От гледна точка на бизнеса начинанието се оказва провал – за две години от модела са продадени едва 7735 екземпляра. Днес обаче именно ограниченият брой произведени автомобили превръща Country в истински магнит за колекционерите. Защото на практика това е първият VW SUV. Сега изключително запазен представител на модела се предлага на портала Autoscout24 за близо 30 000 лева! Съгласно информацията на холандската автокъща пробегът е само 90 000 км – а много малко са Country-тата, които могат да се похвалят с такъв пробег. Налични към автомобила в цвят Bright Blue Metallic с един-единствен предишен собственик са също ръководство за употреба и сервизна книжка. Като цяло, офертата е без аналог на пазара – тъй като по правило другите Golf Country са на значително повече километри.

Въпреки това сериозният пробег не бива да стряска кандидат-купувачите: 1,8-литровият 4-цилиндров двигател е издръжлив и без проблем се справя с над 200 000 км. Въпреки клиренса от 18 см, „джипарската“ визия с булбар, допълнителни фарове и изнесено на задната врата резервно колело и двойното си задвижване, високият Golf не е истинска офроуд машина. За да се превърне в такава, му липсват понижаващи предавки и блокажи на диференциалите, а малките колела (дебелина 195 мм) лесно се предават при движение по пресечен терен. Със своите 98 к.с. Golf-ът е достатъчно потентен за леки разходки сред природата, а максималният въртящ момент е 143 Нм.

По заводски данни офроуд Golf-ът ускорява от 0 до 100 км/ч за 12,3 сек, а теоритичната му максимална скорост е 155 км/ч. Звучи странно, но за да отворите багажника, първо трябва да изместите стойката на резервната гума. Golf 2 Country е един от най-редките модели на VW от 90-те години и отдавна се е превърнал в класика. През последните години се наблюдава сериозен ръст в цените – и някои екземпляри се търгуват до стойност, близка до тази на нова кола. При пускането си на пазара в Германия през 1990 Country се продава за 33 225 марки, а днес – за около 17 000 евро (при топсъстояние).

Още по темата