Golf-ът с два двигателя

През 1986 г. Volkswagen атакува „Пайкс Пийк“ с нетрационна концепция – но стига само до четвъртото място на финала

1002
2017

През 1986-а Golf-ът с два двигателя достига до четвъртото място.

Двойно по-висока мощност, двойно по-силен звук: този Volkswagen е всичко друго, но не и „народен автомобил“: отзад, където по принцип е мястото за транспортиране на куфари или покупки от супермаркета, се „мъдри“ 1,3-литров двигател от Polo… с 250 к.с.! Същият агрегат е поставен и за задвижване на предната ос. Да, смятате правилно – общата мощност на тази „бегачка“ е цели 500 коня! По този начин във Волфсбург през 80-те години са виждали нова форма за развитие в моторспорта.

Всъщност германският гигант прави машината за най-известното планинско състезание в света – „Пайкс Пийк“ в САЩ. Надпреварата, която се провежда на надморска височина 4301 метра в Колорадо, всяка година събира много зрители. Заради разположението си стартът е изпитание както за пилотите, така и за моторите. През 1986-а обаче Golf-ът „с две сърца“ успява да спечели само четвърто място: на върха е Audi Quattro Sport. За момента от VW остава само едно: да прибере своя болид в музея и да загърби концепцията с два задвижващи агрегата, която е приложена също и при Jetta (1981), а по-късно – и при Scirocco.

Пилот и в двете години на участие е Клайнт.

Oсновното предимство на иновативната идея е при отказ на единия от моторите – защото другият поема задвижването. Така машината, която атакува „Пайкс Пийк“ с германския пилот Йохи Клайнт зад волана, може да бъде карана както с двата двигателя, така и само с единия. Twin Golf е оборудван не само с два мотора, „дублирани“ са и спомагателните агрегати (вкл. и радиаторите). С мощността от 250 „коня“, изстискана от двигателите на Polo, VW достига до границите на възможностите на скоростната кутия от GTI – също в два екземпляра! „Ракетата“ с 500 конски сили се изстрелва от 0 до 100 км/ч само за 3,4 секунди и достига максимална скорост 310 км/ч.

През 1987 г. „бегачката“ с 652 конски сили е на косъм от победата.

Година по-късно Клайнт опитва отново – но тогава колата вече генерира 652 к.с., „изстискани“ от два 16-клапанови турбодвигателя с общ обем 3,6 л. Изненадващо, в деня на надпреварата Golf-ът успява да поведе на станалия по-късно победител Валтер Рьорл с Audi Quattro Sport – но буквално 400 м преди финала дефект в шарнирен болт спира устрема на Volkswagen-a към победата.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин