Gobbi – германското обединение на колела!


11
ное.
2019

Преди няколко дни бе чествана 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена. По-малко от година след това събитие дойде и фактическото обединение на двете Германии. Патрик Шулце (33) от Волфсхаген, провинция Бранденбург в Германия е реализирал нещо като римейк на историческото събитие: то се нарича Gobbi, има четири колела и обединява VW Golf II с Trabant 601.

Почти 15 години инженерът по машиностроене сглобява и заварява двата автомобилни любимеца от ГДР и ФРГ. Точно за 30-тата годишнина на падането на Берлинската стена Gobbi.

Първото пътуване не минава съвсем гладко. Gobbi стартира бързо, но двигателят заработва добре чак след няколко километра. И нищо чудно: от 2005 досега странното возило не е виждало асфалт. Когато стрелката на скоростомера се е придвижвала нагоре, Golf-ът си е бил още Golf, а Trabbi още Trabbi.

Идеята хрумнала на Шулце от подобна смесица. „Според мен тя не беше успешна. Исках да направя нещо по-добро“, разказва мъжът. Базата е намерена бързо: негов познат имал неизползван Golf 2, а  Trabbant-ът бил купен изгодно.

По-добро означава – автомобилът да може да се движи. Не ставало просто да разреже двата автомобила в средата и да ги завари – следите им били различни. Затова базата била Golf и шасито му било запазено. От Trabant-а била взета само задницата и разширена с 6 см. Зад средната колона Шулце импровизирал – по един малък прозорец от всяка страна играел ролята на преход между двете части на каросерията.

Естествено дизайнът е далеч от хармоничен, но не това е основното. Проектът е обединение на Запада и Изтока, за което трябва време и търпение.

Още по темата

Card image cap
7 мотоциклета, които струват колкото S-класа!

13
мар.
2017

Повечето от 2-колесните в тази „цифромания“ са от производители, чиито имена вероятно ще чуете за първи път

Card image cap
Клубът на супербързите: Porsche 911 R

28
юли
2017

Ако искате да влезете в клуба на най-бързите автомобили, то моделът трябва да вдига поне 480 км/ч! Преглед на 73-те най-бързи и ексклузивни автомобили на света.

Card image cap
С Dodge Challenger на запад през Америка: внезапно изчезване

11
авг.
2017

Във филма от 1971 г. „Внезапно изчезване Сан Франциско“ главният герой Ковалски иска за 15 часа да измине 2000 километра от Денвър до Тихоокеанското крайбрежие. Не успява. Ние решихме да караме с актуалния Challenger през местата на заснемане на филма и да свършим работата на Ковалски докрай

Card image cap

В последния брой:

Архив >