Gobbi – германското обединение на колела!


11
ное.
2019

Преди няколко дни бе чествана 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена. По-малко от година след това събитие дойде и фактическото обединение на двете Германии. Патрик Шулце (33) от Волфсхаген, провинция Бранденбург в Германия е реализирал нещо като римейк на историческото събитие: то се нарича Gobbi, има четири колела и обединява VW Golf II с Trabant 601.

Почти 15 години инженерът по машиностроене сглобява и заварява двата автомобилни любимеца от ГДР и ФРГ. Точно за 30-тата годишнина на падането на Берлинската стена Gobbi.

Първото пътуване не минава съвсем гладко. Gobbi стартира бързо, но двигателят заработва добре чак след няколко километра. И нищо чудно: от 2005 досега странното возило не е виждало асфалт. Когато стрелката на скоростомера се е придвижвала нагоре, Golf-ът си е бил още Golf, а Trabbi още Trabbi.

Идеята хрумнала на Шулце от подобна смесица. „Според мен тя не беше успешна. Исках да направя нещо по-добро“, разказва мъжът. Базата е намерена бързо: негов познат имал неизползван Golf 2, а  Trabbant-ът бил купен изгодно.

По-добро означава – автомобилът да може да се движи. Не ставало просто да разреже двата автомобила в средата и да ги завари – следите им били различни. Затова базата била Golf и шасито му било запазено. От Trabant-а била взета само задницата и разширена с 6 см. Зад средната колона Шулце импровизирал – по един малък прозорец от всяка страна играел ролята на преход между двете части на каросерията.

Естествено дизайнът е далеч от хармоничен, но не това е основното. Проектът е обединение на Запада и Изтока, за което трябва време и търпение.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >