Giulia GTA: завръщане на непреходната легенда на Alfa Romeo

0303
2020

110 години след основаването си, Alfa Romeo се завръща към корените си, лансирайки една от легендите на своята история и на автомобилните спортове като цяло: Giulia GTA.

Новата Giulia GTA е технически и концептуално вдъхновена от Giulia GTA от 1965 г.: „Gran Turismo Alleggerita“, разработена от Autodelta, базирана на Giulia Sprint GT, която донесе безброй спортни успехи на марката в световен мащаб.

Базирана на Giulia Quadrifoglio, Giulia GTA е оборудвана с по-мощна версия на двигателя Alfa Romeo 2.9 V6 Bi-Turbo, и вече е с 540 к.с. С използването основно на ултралеки материали, тя се характеризира и възползва от намаляване на теглото от 100 кг в сравнение с Giulia Quadrifoglio, постигайки най-доброто съотношение тегло – мощност от 2,82 кг / к.с. В автомобила са разработени и специфични технически решения за аеродинамика, настройки и управление.

Giulia GTAm привлича вниманието със спортно-екстремна 100% версия на GTA, характеризираща се с две спортни седалки, аеродинамичен дизайн и 6-точкови предпазни колани.

Alfa Romeo вече приема предварителна резервация за Giulia GTA и GTAm, които се предлагат само за 500 сертифицирани и номерирани автомобила. Късметлийте купувачи ще получат един изключителен автомобил, но в България вече четирилистната детелина ще им донесе късмет и в ненадминато следпродажбено обслужване от новия представител на марката  за нашата страна – „Витоша Ауто“

На 24 юни Алфа Ромео ще достигне важен етап от своята забележителна история: 110 години активни бизнес операции. През този период, повече от век, инженерите и дизайнерите на Alfa Romeo неотклонно се стремят към иновации, като винаги остават верни на ДНК-то на марката. През годините тази ДНК – перфектната комбинация от спортно поведение и елегантност – сътвори не само някои от най-емблематичните превозни средства, създавани някога, но и автомобили, които са у дома си както на пистата, така и на всяко изложение за дизайн. За да отбележи 110-ия си рожден ден, Alfa Romeo ще удиви феновете си с автомобил, който отговаря напълно на връщането към корените на марката и в същото време припомня за един от най-емблематичните автомобили на бранда: Giulia GTA.

Комплект инициали с легендарно усещане: GTA

Съкращението GTA означава „Gran Turismo Alleggerita“ (alleggerita е италианският термин за „олекотено“), и възниква през 1965 г. с Giulia Sprint GTA, специфична версия, произведена от Sprint GT, проектирана като спортен автомобил и представена на Амстердамското изложение в Амстердам, организирано същата година. Корпусът на Giulia Sprint GT беше заменен с идентична версия в алуминий, с общо тегло 745 кг в сравнение с 950 кг на първата версия. Втората промяна се отнася до 1570-кубиковите двигатели с два разпределителни вала, които в конфигурация с двойно запалване достигат впечатляваща мощност от 115 к.с. Техниците на Autodelta, официалния състезателен екип на Alfa Romeo, го избраха за еталонно превозно средство за категорията Touring и го разработиха, за да постигнат максимална мощност от 170 к.с. Тогава успехът на модела в състезания беше незабавен: три поредни „Challenge Europeo Marche“, десетки национални първенства и стотици индивидуални състезания във всяка част на света. От този момент нататък GTA си създаде име като безспорната икона на спортния спорт на Alfa Romeo, а съкращението GTA стана толкова успешно, че обществеността скоро започна да го свързва с всички спортни автомобили на Alfa Romeo като цяло.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин