Genesis G70: корейската заплаха за BMW Серия 3?

1109
2020

След новите модели от висок клас G80, GV80 и G90, сега дойде ред и на преработения Genesis G70. Официалната световна премиера тепърва предстои, но корейците вече разпространиха няколко снимки. Това, което изглежда като изцяло нов модел, всъщност е просто основен фейслифт. Но какъв! Каросерията на G70, който дебютира през 2017 г., е изцяло преработена от луксозната марка на Hyundai. Резултатът е истински магнит за погледите, въпреки че предшественикът далеч не изглеждаше скучно. Навлизането на Genesis на европейския пазар за момента тепърва предстои.

Отпред G70 получава голямата решетка на големите си събратя. Отдолу има спортна престилка с три големи въздухозабоника. Светлините вече са „на два етажа“ и са адаптирани спрямо новото „лице“ на марката. Това, което липсва, са „двуетажните“ странични мигачи на G80 и компания – така че моделът визуално бива разграничен от по-скъпите представители на марката. В задната част, която изглежда доста спортно, откриваме светлини от четири модула. В бъдеще ще има отличителен спойлер на капака на багажника, а две овални ауспухови тръби ще се показват от бронята.

Oвални ауспухови тръби като при Вentley Continental.

До 380 конски сили от шест цилиндъра

Все още не е известно кои двигатели ще изкарват отработените си газове от тези тръби. Предшественикът разчиташе на двулитров четирицилиндров мотор с мощност 256 к.с. или на V6 с 370 к.с. от 3 литра работен обем. Тези варианти на задвижване биха могли да бъдат запазени за G70 – но е по-вероятно с фейслифта да се използват и новите двигатели от G80 – където клиентите могат да избират между 2,5-литров четирицилиндров двигател с 304 к.с. и 3,5-литров V6 с 380 к.с. Ръчната скоростна кутия вероятно ще отпадне и ще има само осемстепенна автоматична.

Ориентиран към водача кокпит с нов „свободно стоящ“ централен дисплей и „най-модерна свързаност“ – поне така обещава Genesis.

Старт на продажбите в Южна Корея през 2021

Интериорът също е преработен. Кокпитът е по-ориентиран към водача и има за цел да подчертае спортните претенции на G70. 10,25-инчов екран е разположен в средата на таблото, а информационно-развлекателната система е постоянно онлайн и получава актуализации „over the air“. Все още не са налични подробности за нея. Genesis обаче обещава, че G70 ще отговаря на най-новите стандарти за свързаност и лукс на борда. Световната премиера на G70 ще се състои тази година, а пускането на пазара е насрочено за пролетта на 2021 г. – първоначално в Южна Корея. Съдейки по забелязаните прототипи, към седана също трябва да бъде добавена и версия Shooting Brake. Teпърва ще видим дали G70 ще бъде продаван и в Европа като конкурент на BMW Серия 3 и компания. Във всеки случай шансовете срещу германската конкуренция са доста добри. Навлизането на европейския пазар е твърдо планирано, но пандемията от коронавирус го забави.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин