G-клас стана на 40


7
февр.
2019

През 2019 се навършват 40 години от лансирането на Mercedes-Benz G-клас – един от най-легендарните всъдеходи в историята на автомобилостроенето. Още от представянето си през 1979 в Тулон, Франция, до днес моделът се счита за еталон при движението извън пътя. Проектирането на „кубчето“, както е познат ръбестият Mercedes сред феновете си, започва още през лятото на 1969 като плод на сътрудничество между Daimler-Benz AG и австрийската компания Steyr-Daimler-Puch AG. През 1975 г. е взето решението за серийното производство на модела. Същевременно се взема решение за строителството на нов завод в Грац, където автомобилите да се произвеждат (предимно ръчна изработка).

Базовият модел, Mercedes G Typ W 460, се произвежда от Puch в Грац от 1979 г. Със спартански интериор, но изпипано до съвършенство след серия ултратежки тестове, “кубчето” е подготвено идеално за предизвикателствата на живота като работен кон. И успехът му не закъснява: за съвсем кратко време славата му се разпространява, защото клиентите остават възхитени от офроуд способностите му. G-клас не се плаши нито от придвижване в кризисни зони, нито от дюните на рали „Париж-Дакар”, нито от евентуалните атаки срещу папата. Този всъдеход се справя с всякакви задачи. Освен от Бундесвера (от 1989 г.), G-клас е използван също и от канадската и австралийската армия, а от сравнително скоро се кара и от нашите военни.

G-клас на „Париж-Дакар“

В началото на 90-те години G-клас получи нови задачи. Работният кон W 460 бива наследен от моделното семейство 461 – което се поръчва главно от различни ведомства. G W 463 влиза в ролята на луксозния офроудър. Скромността му е чужда – интериорът е като на лимузина от висок клас. Двигатели с мощност над 500 к.с. превръщат G 463 в идеална играчка за всеки, който обича да привлича внимание и няма финансови проблеми. Brabus, Mansory или A.R.T. превръщат всяка G-класа в уникат. В лицето на G63 и G63 6×6 дори собствената тунинг компания на Mercdes AMG предлагаше свои версии на „кубчето”. На практика до лансирането на новия модел през 2018 G-клас използваше платформа от преди няколко десетилетия. Въпреки това по всичко личи, че успешната история на G-клас няма да приключи скоро.

 

Още по темата

Card image cap
R отново е тук!

2
май
2016

Porsche пуска модела за нормални пътища R на състезателната версия на 911 – или просто най-якото 911

Card image cap
Bentley Continental GT: с технологии от филмите за Бонд

31
авг.
2017

Новият любимец на футболистите и рапърите иска да се превърне в най-доброто GT на планетата – с най-големите стоманени спирачни дискове, 3-камерно въздушно окачване, 635 конски сили... и какво ли още не

Card image cap
Първи досег с новия Mercedes-AMG GT R

29
юни
2016

На Фестивала на скоростта в Гудууд AUTO BILD се докосна за първи път до най-спортния Benz с 585 „коня“

Card image cap
Новата Kia Сee’d вече е готова

5
ян.
2018

Третото поколение на Kia Сee'd беше „щракнато“ без маскировка в Южна Корея. Вижте първите снимки на компактния модел

Card image cap
Най-шантавите желания на клиентите на Rolls-Royce

5
апр.
2016

Rolls-Royce изпълнява почти всяко желание на клиента. Дали той ще иска кожа с цвета на кучето си, специална стойка за чашата с лимонада на половинката или хладилен багажник – това няма значение. Запознайте се с най-странните прищявки на богатите!

Card image cap

В последния брой:

Архив >