G-клас прекалено желан: Mercedes временно спира поръчките за „кубчето“

0302
2022

Mercedes се сблъска с куриозен проблем при G-класата: ръбестият офроуд модел очевидно е твърде желан! Кризата с чиповете продължава, а край не се вижда. За клиентите това означава повече несигурност от всякога – дали и кога ще бъдат доставени поръчаните коли, в момента е трудно да се предвиди. Сроковете за доставка при много на брой популярни модели вече надхвърлят дванадесет месеца. Клиентите дори трябва да чакат две години или дори повече за определени автомобили. В това число влизаше и Mercedes G-клас – поне досега!

Само преди няколко седмици AUTO BILD съобщи за сделка с Mercedes G 400 d на лизинг. При въпросния автомобил необвързващият (!) срок за доставка се оказа 29 месеца! А от производителя били казали на някои клиенти, че можело да се наложи да чакат дори още повече за този модел! Сега отговорните кадри в Mercedes са дръпнали аварийната спирачка и временно са „замразили“ поръчките на G-класата, съобщава „Handelsblatt“.

Колко дълго ще бъдат спрени поръчките?

Причината е проста: G-класата е много търсена, а Mercedes не може да се справи с производството, за да задоволи обема на поръчките. През 2021 г. бяха доставени  41 174 G-класи, повече откогато и да било в историята! Освен това заявките се увеличиха значително през последните няколко месеца, така че замразяването на поръчките е единственият начин за изпълняване на текущите заявки до 2024 г.

Според „Handelsblatt“ не е ясно кога ще бъде отменено временното замразяване на поръчките. При запитване от Mercedes отговарят, „че настоящият ни производствен капацитет е запълнен и за съжаление към момента не можем да приемаме други поръчки на клиенти в Германия“.

Ако вече не можете да поръчате G-класа, можете да разгледате пазара на употребявани автомобили – но ситуацията там далеч не е розова. Дори G-класи, които са на възраст от една година до година и половина, в момента се търгуват над цената си като нови, в зависимост от оборудването и пробега. Особено екстремно е положението при G 63 с мощност 585 к.с., който по ценова листа се предлагаше за около 320 000 лева. А сега налични автомобили от въпросната AMG-модификация често сменят собственика си за до 100 000 лева над цената си като нови!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин