G-класата на Франкенщайн… и най-интересните превъплъщения на „кубчето“

През 1979 г. отношението към „кубчето” е било съвсем различно: тази 280 GE 5.6 Sport е доказателство за това. AUTO BILD разглежда това и много други „лица” на G-клас

0610
2016

Във времето, когато G-клас беше чист „работен кон”, нейните собственици с жажда за повече комфорт трябваше да проявяват креативност. Прекрасен пример за това е притежателят на екземпляра от 1979 г. (на снимката вдясно), който е подложил своя 280 GE на сериозна персонализация. Според Mercedes-AMG под капака на машината е поставен V8 oт S-клас. Фаровете идват от W116, радиаторната решетка – от W123, a за пълната шарения се грижат червената кожа в интериора, фолирането и „златните”джанти. Резултатът от тази комбинация е типичен за вкусовете от онова време, но днес не би бил възприет особено радушно.

G-клас е роден като работно добиче

Съвместната работа на тунинг специалистите и собственика е превърнал този Benz в уникат... Дано поне притежателят му си го харесва.

Съвместната работа на тунинг специалистите и собственика е превърнал този Benz в уникат… Дано поне притежателят му си го харесва.

Базовият автомобил, Mercedes G Typ W 460, се произвежда от Puch в Грац от 1979 г. Със спартански интериор, но изпипано до съвършенство след серия ултратежки тестове, “кубчето” е подготвено идеално за предизвикателствата на живота като работен кон. И успехът му не закъснява: за съвсем кратко време славата му се разпространява, защото клиентите остават възхитени от офроуд способностите му. G-клас не се плаши нито от придвижване в кризисни зони, нито от дюните на рали „Париж-Дакар”, нито от евентуалните атаки срещу папата. Този всъдеход се справя с всякакви задачи. Освен от Бундесвера (от 1989 г.), G-клас е използван също и от канадската и австралийската армия, а от сравнително скоро се кара и от нашите военни.

В началото на 90-те години G-клас получи нови задачи. Работният кон W 460 бива наследен от моделното семейство 461 – което се поръчва главно от различни ведомства. G W 463 влиза в ролята на луксозния офроудър. Скромността му е чужда – интериорът е като на лимузина от висок клас. Двигатели с мощност над 500 к.с. превръщат G 463 в идеална играчка за всеки, който обича да привлича внимание и няма финансови проблеми. Brabus, Mansory или A.R.T. превръщат всяка G-класа в уникат. В лицето на G63 и G63 6×6 дори собствената тунинг компания на Mercdes AMG предлага свои версии на „кубчето”. И по всичко личи, че успешната история на G-клас няма да приключи скоро.

Историята на G-клас започва в средата на 70-те години със скици като тази.

Историята на G-клас започва в средата на 70-те години със скици като тази.

Днес моделът е ползван както от военни по целия свят за служебно возило, така и от хора с дебели портфейли, които просто му се наслаждават.

Днес моделът е ползван както от военни по целия свят за служебно возило, така и от хора с дебели портфейли, които просто му се наслаждават.

 

 

Продължете на следващата страница …

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин