Gоoляма работа

Още един патент за по-добра защита на пешеходците: Google Car ще си комуникира с пешеходците с външни монитори

0712
2015

Автомобилът на Google очевидно ще бъде оборудван с външни монитори, с които да си комуникира с пешеходците. За това ни подсказва новият патент, регистриран на 24 ноември от United States Patent and Trademark Office.

На графиките към патента се вижда: Google-Car има монитори на предния капак, отзад и на предните врати. На тях може например да се изобразява знак Stop или указанието Safe to cross (пресичането на улицата е безопасно). Освен това се говори и за акустични сигнали, които да предупреждават пешеходците. Както съобщава „The Verge“, автомобилът на Google освен това ще има и „роботизирана ръка“, с която да дава сигнали на пешеходците. Освен това софтуерът ще разпознава дали стоящите на ръба на платното пешеходци наистина искат да пресекат пътя или не. Защото би било глупаво автомобилът да спира при всеки пешеходец и да го „принуждава“ да пресече улицата.

Външна въздушна възглавница от вискоеластичен материал

Това обаче не е първият патент на Google по отношение на защитата на пешеходците. През март 2015 година патентното ведомство на САЩ регистрира патент за въздушна възглавница на предната броня. Според описанието става дума за надуваема предпазна преграда, която да се надува светкавично при удар с пешеходец или велосипедист. За разлика от въздушните възглавници в интериора на автомобила обаче това няма да са напомпани с въздух протектори, а „вискоеластичен материал“, която се деформира и намалява силата на удара, без обаче да отхвърля назад пешеходеца или велосипедиста като напомпан балон. Според инженерите на Google това би могло да доведе до още по-тежки наранявания.

От 2009 година Google тества автомобили с автопилот. При тези изпитания модели като Toyota Prius бяха оборудвани с лазерни сензори и радарни устройства. През 2014 година фирмата представи подобен на яйце прототип, междувременно вече видяхме снимки на модел, който наистина прилича на автомобил. Google планират да пуснат на пазара автономния си модел през 2020 година.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин