Ford Taunus 17M: линията на разума

Започва ново десетилетие – по-гладко, по-красиво, по-бързо. Със 136 км/ч в новия Taunus и с 950 км/ч до Ню Йорк.

2612
2016

Новият автомобилен мачо е тъмнокос и блед, гримиран в черно, а очната му линия е с формата на бадем. Новият блян за жените е гладък и заоблен, без издадени калници, като дори се отказва от хромираните лайстни, с което изпреварва времето си.

Да не би да съм объркал нещо? Би подхождало обаче на времето – все пак сме 1960 г., а точно тогава настъпва голямо объркване: плешивият Никита Хрусчов, който удря с обувката си по трибуната на ООН, не е обущар. Четиримата млади англичани, които се преобличат преди концерта си в тоалетната на един хамбургски стриптийз-клуб, и които малко по-късно ще станат световно известни под името Beatles, не са клоуни. Както и Taunus 17M не е Ford.

Поне не и традиционен. Не със странични ивици като високия 12M. Нито пък с декоративни лайстни като 15M de luxe. Както и такъв със „сладкарски” дизайн като първия 17M. А такъв, който има аеродинамична линия под формата на вана. С което променя всички зрителни представи на германците. Старата компания Ford Motor Company , която произвежда самостоятелно автомобили от 1930 г. в Германия, преобръща автомобилния свят и представя „линията на разума“ – 17M P3 като семпла алтернатива на досегашните модели с аеродинамични стабилизатори в задницата. Истински културен шок в автомобилния дизайн: от Гелзенкирхенски барок до благородна семплост. Стъпката от трапецовидната форма до аеродинамичната линия е толкова значителна, че Ford оборудват своя красавец с 1,5-литров мотор с 55 к.с., който прави модела по-бърз (136 км/ч) в сравнение с предшественика с 1,7 литра и 60 к.с. (128 км/ч). Още по-бърза (138 км/ч) е версията с 1,7-литров мотор и 60 к.с., която също се появява на пазара.

По-бързо и по-добре отпреди се развива през същата година икономиката на Германия. Няма безработица, износът процъфтява, вдигат се и месечните възнаграждения  (средна месечна заплата: 610 германски марки). Лозунгът на Лудвиг Ерхард „благосъстояние за всички“ е станал реалност. Германските авиолинии Lufthansa летят по редовни линии до Ню Йорк с новите си самолети Boeing 707.

Не толкова успешни се оказват опитите да се въведе ред по пътищата на Германия: почти 4,3 милиона автомобили се борят за място по натоварените пътища. До 1964 към тях ще се присъединят още 669 731 екземпляра от 17M. Единствено САЩ, Франция и Великобритания имат повече автомобили.

Германците обаче са на първо място по пътно-транспортни произшествия: 14 406 загинали, една трета от тях пешеходци, общо 1 милион пътни злополуки! Шокираща е също и бройката на загиналите деца: 1000.

От Бон искат да форсират строежа на магистрали с нов данък за горивата – цената на нормалния бензин се качва с два пфенига до 60 пфенига за литър.

По същото време в Лондон, в Westminster Abbey, принцеса Маргарет Роуз, сестра на кралицата, се омъжва за някой си Антъни Армстронг-Джоунс. Господинът, фотограф по професия, няма капка синя кръв в себе си –  what a shame! Също така не кара Rolls или Rover, а Borgward Kombi от Германия. Shocking!

Конструкторите на 17M обаче не си позволяват шокиращи действия. Те са направили дизайна на модела толкова приятен и мил, че никой не съжалява, че е дал  6645 марки. Те предлагат пружини на облегалката на седалката, които се напасват по формата на гърба, бутони вместо издърпващи се лостчета за фаровете, стъклочистачки и запалка. Отлична видимост зад стигащото до покрива, сферично извито предно стъкло. Както и скоростен лост зад волана, който превключва много добре.

Намирам недостатък единствено при задния ход: задните краища на автомобила не могат да се предусетят. Тънките 13-цолови джанти не предлагат най-стабилното поведение в завои, но това може да бъде простено на създателите – все пак сме 1960 г.

Същата година съвсем немладите господа ди Стефано, Пушкаш и компания от Реал Мадрид отнасят моите любимци от Айнтрахт Франкфурт със 7:3 на финала на Европейската купа.

 

 

FORD TAUNUS 17M

Ред. 4-цилиндров мотор • обем 1498 cм3 • мощност 40 кВт. (55 к.с.) при 4250/мин. • макс. въртящ момент 111 Нм при 2400/мин. • независимо окачване отпред, цял мост отзад • 3-степенна скоростна кутия • собствено тегло 940 кг • Д/Ш/В 4452/1670/1450 мм • максимална скорост 136 км/ч • разход на гориво 9,5 л/100 км • Цена 1960 г.: 6645 германски марки

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин