/ Ford Taunus 12M: проектът Cardinal

Ford Taunus 12M: проектът Cardinal

Според първоначалните планове на компанията Ford, преди повече от половин век, този популярен автомобил е трябвало да се произвежда в САЩ. Той е бил замислен като основен конкурент на Volkswagen, който по същото време започва да превзема застрашително големи дялове от американския пазар. По ирония на съдбата в крайна сметка моделът (първоначално наречен Cardinal) започва да се произвежда в Германия под името Taunus 12M, където прави забележителна кариера. За компанията Ford той се превръща в олицетворение на модерния, масов и общодостъпен автомобил.

12M е най-успешният Taunus, правен някога, и затова няма нищо случайно и в скрития смисъл на съкращението “М”, което произлиза от думата Meisterstück (в превод – шедьовър). Това ново и второ поред поколение 12М оказва решителен отпор на своите най-големи, но много по-консервативни конкуренти на местния пазар – Opel Kadett и Vоlkswagen 1200, със смели и иновативни технологични решения. Неговият успех е наистина изумителен, имайки предвид, че само през първата година от производството си Р4 (както е вътрешнозаводското обозначение на модела) е продаден в повече от 160 000 броя, благодарение на което Ford се нарежда плътно след Volkswagen и Opel в първата тройка на най-продаваните западногермански автомобили.

Автомобилът на снимките е част от колекцията на Димитър Стойчев, член на ретро клуб “Пирин”, Благоевград

Със своята нетипична за тогавашните критерии компановка с предно предаване и V-образен, четирицилиндров двигател, и особено с мотото “голяма кола за малко пари” величественият със своите 4,25 м дължина Taunus 12М внася свеж полъх в малкия клас. Това става възможно и благодарение на така наречената модулна система с възможност за максимално разнообразяване на асортимента, която до този момент е малко позната в този сегмент от пазара. Така, освен като стандартен седан с четири врати, Taunus се предлага и с две врати (седан и купе), но също и във версия комби, ван, фургон и дори като екстравагантен спортен кабриолет, изработван по поръчка от каросерийната фирма Deutsch.

Когато през лятото на 1966 г. Ford P4 дава път на своя наследник P6, фирмените статистици отчитат повече от 680 000 продадени бройки – впечатляващ резултат, който само четири години по-рано никой не е очаквал.

Според първоначалните планове производството на Cardinal е трябвало да започне във фирмения завод в Луисвил, щата Кентъки, който е бил построен за злополучния и кратко просъществувал Edsel. Впоследствие стратегията е частично коригирана. За максимално поевтиняване на себестойността на модела е взето решение двигателите и трансмисиите да се произвеждат в Кьолн, което на свой ред дава стартов сигнал за изграждане на изцяло ново предприятие на Рейн. Само по този начин е било възможно да се подбие цената на конкурента от Волфсбург, а като допълнение, щампата “Произведено в Германия” се приема и като специален сертификат за качеството в борбата срещу “бръмбара”.

Първите пилотни серии на Taunus 12M (P4) са завършени през юли 1962 г., когато започва и масираната рекламна кампания. Той е представен пред потенциалните клиенти преди всичко, като икономичен автомобил, както и като “най-евтиния германси 1,5-литров автомобил”. Скромният среден разход на гориво от 7,5 литра на 100 км е далеч под консумацията на много от останалите конкуренти, като се предвижда в дългосрочен план да надмине дори и този на Volkswagen.

Една от най-силните страни на новия Taunus е неговият напълно нов, 4-цилиндров V-образен двигател с работен обем от 1183 куб.см., максимална мощност от 50 к.с., и предно предаване. Всъщност Taunus 12M Р4 е първата масово произвеждана кола в света с двигател V4, като до този момент само Lancia прави подобни модели, но в малки количества. Единодушното мнение на експертите още при първите изпитания на колата е, че поведението ѝ е много добро, а двигателят работи “меко и тихо”.

Модерната охладителна система е един от първите примери за запечатана верига с термостатичен вентил и електрически вентилатор. Необичайно висок е и срокът за смяна на маслото –  на всеки 10 000 километра пробег.

Една от малкото архаични структури в конструкцията на Taunus 12M е предното окачване с ниско поставени триъгълни носачи и напречно разположен полуелиптичен листов ресор.

Най-убедителното доказателство за високите качества на модела е участието му в така нареченото “Пътешествие до Луната”. В края на лятото на 1963 г. на автомобилната писта Мирамас в едноименната южна френска провинция е проведен безпрецедентен автомобилен маратон, чиято дължина в километри съответства точно на разстоянието между Земята и Луната. На 29 ноември, след 142 дни и 358 273 км при поддържане на средна скорост от 105,15 км/ч, Taunus 12M успява достойно да понесе това изумително изпитание, достигнал заветната цел под формата на смачкана, омотана с кабели купчина желязо. След този подвиг, героят от Кьолн се завръща у дома със 108 световни рекорда и най-доброто световно представяне за кола с двигател от едва 40 к.с.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин