AUTO BILD България / Ford Sierra RS Cosworth: легендарен, но не брутален

Ford Sierra RS Cosworth: легендарен, но не брутален


11
апр.
2017

Ford от среден клас на най-горното стъпало от стълбичката за победители? Днес това е немислимо. Ето защо трябва да свалим шапка на Ford, че през 80-те години прояви смелостта да превърне Sierra в спортен уред.

Естествено, благодарение на Escort и Capri хората от Кьолн вече бяха събрали достатъчно спортен опит и бяха спечелили много титли. Но.. да се изправиш срещу BMW и Mercedes със сравнително „постната“ Sierra? Всъщност това е проработило. През 1988 г. Клаус Лудвиг става шампион в DTM на борда на Sierra Cosworth с около 320 к.с. Cossie-то, което виждате на снимките, е с доста по-малко – все пак е серийно. Но и с 204 „турбоконя“ през 1986 г. то е успявало да се „опъне“ на BMW и Mercedes. Впечатляващото задно антикрило издава какво може автомобилът – не неговото ускорение е по-впечатляващо направо, отколкото в завой – заради турбодупката, типична за двигателите със свръхпълнене от онези години.

Естествено, сините маркучи не са оригинални.

Добрите пилоти са успявали да постигат добри времена с тази кола посредством бърза смяна на динамичния център на тежестта. Малко преди завоя те завъртат волана в обратната посока, вдигат крака от газта, и колата се завърта леко и фино. Taзи техника е позната на истинските „карачи“ – на обикновените шофьори ще им се случи по-скоро да се борят с недозавиването. Но който може да кара Sierra Cosworth добре, ще изпита истинско удоволствие в спортните седалки Recaro.

Нормалните водачи ще усетят чара на този Ford по магистралата – където двигателят „тегли“ мощно и колата „изяжда“ всеки километър. Турбодупката под 2000 об/мин не играе роля – в случая ще ви стресне по-скоро високият разход. Със стабилно „настъпване“ той гони 20 литра. Но когато чуете басовия глас на машината, отекващ през ауспуховата системата Mongus (не е серийна), няма да съжалявате.

При 240 км/ч антикрилото осигурява 20 кг притискане

Продължете на следващата страница

Още по темата