/ Ford Scorpio: никой не го слагаше в сметките

Ford Scorpio: никой не го слагаше в сметките

Германия е изумена: от Кьолн се появява Ford с голям преден капак и серийна ABS. Германия ликува: едно момче от Лаймен печели тенис-турнира в Уимбълдън. Ford Scorpio и Борис Бекер – два типа, които никой не слагаше в сметките си.

Неочакваното, невероятното, немислимото се превръща в ежедневна гледка през 1985 г., а сензацията – в норма. Кой би могъл да си представи, какво ще ни донесе тази година? Поемаме си дъх и разказваме най-важното.

Един 17-годишен, неизвестен досега тенисист, става първият германец, спечелил турнира Уимбълдън: Борис Бекер. Друг германец с ръст 1,99 метра печели шест златни медала на европейското първенство по плуване: Михаел Грос. А един чаровен 54-годишен мъж със симпатична усмивка решително поема властта на световната сила СССР: Михаил Горбачов.  А една умираща холивудска звезда шокира света със СПИН: Рок Хъдсън. А един елегантен автомобил с издължена задница, огромно товарно пространство и серийна ABS най-накрая ни доказва, че близо до Рейн са сложили край на късния барок, порядъчността и скуката: неговото име е Ford Scorpio.

Новият Ford подхожда на времето. От Борис Бекер моделът е взел виталното безгрижие – кой ли е очаквал такова постижение от това младо момче? Също както и от производителя на  Granada от Кьолн. От Михаел Грос са заимствани огромните размери – дори на гиганта плувец няма да му е тясно във вътрешното пространство на автомобила. А от Горби колата е взела решителността за промяна. От Рок Хъдсън пък смелостта и силата да ни каже, че от този момент нещата няма да са такива, каквито са били досега.

Шокът действа само за момент. Невярващо се взираме в топмодела на Ford. Не е хечбек? Не е средна хубост и не е примерен, еснафски автомобил, каквито сме свикнали да гледаме от Ford. Дори и на външност.

Вместо това сме свидетели на радикално скъсване с традициите и табутата: голяма стъклена част от покрива, възходяща странична линия и фини пропорции между ниската предница и издължената задница без спойлер, която се нарича “аерозадница” – това е дизайнът на автомобилното бъдеще.

Granada отпада от програмата. Започва нова ера, олицетворяваща напредъка на Ford.

1985 не ни спестява нищо: папа Йоан Павел Втори е пътувал през първите седем години от службата си повече от всички  263 предшественици. Разходите са без значение.

Немалки разходи причинява и експериментът 100 км/ч. Той продължи девет месеца и погълна 14 милиона марки. Резултатът бе точно такъв, какъвто го очаквахме: ограничението на скоростта е безсмислено, тъй като се спазва само от десет процента от водачите. Всички анализи за измиращите гори се превръщат във фарс.

Хората имат съвсем други грижи: близо четири милиона регистрирани безработни, пет милиона души, чийто доход е на ръба на екзистенц-минимума. Пенсионните фондове са празни, а настроението – минорно.

Нищо чудно, че канцлерът от ХДС Хелмут Кол понася тежки загуби в провинции Заарланд и Северен Рейн-Вестфалия. Изглежда столът му се клати, но накрая всичко остава постарому.

Още по-лоши са новите факти за болестта СПИН. Застрашени са не само хомосексуалистите и наркозависимите. Опасност има за всеки – от малкото дете до стареца.

Който търси утеха в алкохола, ще попадне от трън та на глог:  в стотици хиляди литра вино е открито веществото гликол.

Scorpio е доста апетитно: стегнато, стилно и с атрактивни форми. Предлага нагреваемо предно стъкло, петстепенна трансмисия, както и регулиращ се по дължина и височина волан.

Короната на изкуството от Кьолн си остава антиблокиращата система. Тя е истинска сензация. Конкуренцията е занемяла: серийна ABS – досега никой не предлага такъв “деликатес”. Нито с емблема звезда на предния капак, нито с четири пръстена.

С цена от 24 560 германски марки базовият модел на Scorpio 1.8 CL е по-евтино от Audi 100 (25 400 марки) – този факт изостря конкуренцията в класа. Още повече, че моделът от Кьолн предлага в излишък нещо, което другите нямат и като екстра – много място.

Сядате и се чувствате като у дома си. Scorpio предлага много повече пространство за краката от своя внушителен предшественик Granada. Максималната дължина на багажника е 170 сантиметра, а товарният обем след сгъване на облегалките – 833 литра!

Отзад разполагате с толкова място, че можете спокойно да превозите всички крити досега в мазето трупове. При това ще се отървете доста бързо от тях. Този път в Кьолн са помислили за всичко.

 

Ford Scorpio 2.0 GL

4-цилиндров мотор • работен обем 1993 см3 • мощност 77 кВт. (105 к.с.) при 5200/мин. • макс. въртящ момент 154 Нм при 4000/мин. • 4-степенна трансмисия • задно задвижване • дискови спирачки • Д/Ш/В 4669/1760/1440 мм • собствено тегло 1210 кг • максимална скорост 188 км/ч • 0–100 км/ч за 12,0 сек. • разход на гориво 12 л/100 км • Цена като нов 1985 г.: 29 910 германски марки

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин