Ford, Schaeffler и Conti представиха хибрид с 48-волтова мрежа

0108
2016

След като през 2014 г. по време на автомобилния симпозиум във Виена Continental, Ford и Schaeffler представиха своя бензинов хибрид Ford Focus, тази година партньорите се завръщат с още по-завладяващо хибридно решение. В австрийската столица тримата иноватори в автомобилната индустрия представиха второ поколение бензинов хибрид, наречен GasolineTechnology Car – GTC II, който обещава 25% по-ефективен разход на гориво.

GTC II представя възможностите на интелигентната 48-волтова хибридна система от последно поколение, като обещава подобрение на горивната ефективност с близо 17% и CO2 емисии под

95 г/км (по цикъла NEDC). За база е използван Focus с 1-литров бензинов двигател GTDI с турбокомпресор, 3 цилиндъра и 12-волтова старт/стоп технология. Най-голямата разлика между GTC II и GTC I е високоефективната интеграция на електромотора с бензиновия двигател и трансмисията, наречена “P2 архитектура“.

“Второто поколение бензинов хибрид GTC II демонстрира изключителния потенциал на леките хибриди, където 48-волтовата електрическа система, двигателят с вътрешно горене и останалите компоненти са оптимизирани в една цяла и завършена система,“ каза Хосе Авила, член на Борда на директорите в Continental

Електромоторът на GTC II е вграден в цялата система за задвижване чрез ремък, който преминава между двигателя с вътрешно горене и трансмисията. Два съединителя, един над и един под ремъка, позволяват на бензиновия двигател да бъде изцяло отделен при необходимост. По този начин електормоторът може да се използва отделно от бензиновия агрегат. В резултат на това GTC II подпомага електрическата инерция при постоянна скорост и ниско натоварване, както и електрически старт при „стоп-старт“ шофиране.

Липсата на спирачен ефект на двигателя при намаляване на скоростта означава, че повече кинетична енергия е налична за възстановяване. Също така след като е избегнат преразход, охлаждането е намалено както за двигателя, така и при периферните системи. Този ефект, който е допълнително подсилен от системата за топлинно управление, вече доказана при GTC I, е голямо предимство за хибридното превозно средство, където фазите на спиране на двигателя представляват сравнително голяма част от цикъла на управление. И благодарение на използването за първи път на 48-волтов EMICAT електрически катализатор от висок клас на Continental, вредните емисии от двигателя започват да се намаляват веднага след студен старт, дори и след дълги фази на престой. Тази стратегия има голяма роля в гаранцията, че GTC II отговаря на строгите изисквания за емисиите според стандарт Euro 6 в (2017/2018).

По-висока термодинамична ефективност

Подобренията в двигателя с вътрешно горене в GTC II оптимизиране на термодинамичната ефективност с по-висока компресия и двигателен цикъл с късно затваряне на всмукателните клапани (цикъл на Аткинсън), водещи до по-нисък разход на гориво. В същото време турбокомпресорът на Continental с радиално-аксиална турбина, който е специално адаптиран към този двигател, дава “пъргавина”, особено при ниски обороти. В комбинация с въртящия момент от електромотора, това осигурява по-голяма гъвкавост при определяне на стратегията на работа на системата.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин