Ford Ranchero: шосеен лайнер с товарен „леген“ на изгодна цена

2010
2022

Ford Ranchero е шантава комбинация между шосеен круизър и пикап, задвижван най-често от голям V8. За продажба в момента е обявен красив син екземпляр от 1975 г., за който се твърди, че е в добро състояние.

Американските автомобили са въодушевяващи – с пищната визия, гърления глас на V8-двигателите, ниските обороти при „круизване“ на дълъг път. Разбира се, във времената на рязко поскъпващите горива, мечтата за шосеен „круизър“ става все по-трудно достижима. Но тук не става въпрос за автомобил, който да се кара всеки ден.

Ford Ranchero е шантава комбинация от шосеен круизър и пикап.

Ford Ranchero 500, който в момента е обявен за продажба в eBay, е класика, която би следвало да излиза от гаража само при хубаво време през уикендите. Никой не би искал да измъчва този шосеен лайнер през сутрешния трафик в час пик.

Ranchero има правилните предпоставки да бъде идеалният олдтаймер за малки бягства от всекидневието. Според описанието в обявата автомобилът бил в „сравнително добро състояние“ за годините си. Спирачките, амортисьорите и гумите са нови. Същото важи и за боята и мокета на автомобила.

По данни на продавача боята и мокетът са нови.

Според продавача автомобилът не е имал удари – поне доколкото му е известно. Имало обаче теч на масло от трансмисията, както и проблем в т.нар. Choke на трансмисията. Но може и това да е.

Първата регистрация на автомобила е от юли 1975 г. Под дългия преден капак работи доказаният 5,8-литров двигател със 153 к.с. Windsor Smallblock от гамата на Ford. Цената е 13 900 евро (ок. 27 800 лева).

За какво трябва да внимаваме при покупка на американски класики?

Всеки употребяван автомобил изисква щателна проверка преди покупка. Задължително се започва с преглед на документите, продължава с проверка на място и накрая завършва с обстойно тестово шофиране, а най-добре – и с проверка от експерт.

Много важно е при покупката на автомобил от САЩ да проверите в кой щат е бил каран.

Ако искате да си купите US-класика, си струва да обърнете внимание на следните аспекти: къде е бил шофиран автомобилът? В Колорадо например вали сняг през зимата, съответно има по-голяма опасност от корозия. Слънцето в Аризона пък пече много силно и интериорът може да е пострадал от това. Отделно не бива да забравяме, че много американски сервизи използват доста кит при ремонтите – и затова задължително вземете магнит при първия оглед на автомобила!

Този Ford има проста техника

Качеството на изработката на американския Ford не отговаря на това на Mercedes от същата епоха. Това обяснява и разликата в цените с германските олдтаймери от същия период. Но „янкито“ впечатлява с технически възли, проектирани да издържат много дълго и да бъдат ремонтирани и от най-големия „дърводелец“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин