Ford Mustang GT4 е готов за световни състезания

0211
2016

Ford избра американското тунинг изложение SEMA 2016, за да представи своя най-нов състезателен Mustang, кръстен Mustang GT4. И както името красноречиво издава, тази версия е подготвена да отговаря на GT4 спецификациите на FIA и може да участва директно в който и да е шампионат, допускащ автомобили от този клас. Едни от най-известните състезания са Eвропейските GT4 серии, шампионатите Pirelli World Challenge и IMSA Continental Tire SportsCar Challenge.

Ford Mustang GT4 е базиран върху пистовия Mustang GT350R-C, който тази година спечели в Grand Sport класа в сериите Continental Tire. И двете коли са с 5,2-литров V8 двигател от Shelby GT350. Но вместо традиционната механична скоростна кутия на Shelby е използвана 6-степенна секвенциална трансмисия с двоен състезателен съединител от Holinger. Шасито и окачването са настроени и подготвени от Multimatic Motorsports, които монтират нови амортисьори, задни носачи и стабилизиращи щанги.

Отвън състезателният масъл кар получава широко задно крило и преден сплитер, различни въздухоотвори на капака и нов заден дифузьор. Отвътре пилотът е защитен от от сертифициран по стандартите на FIA ролкейдж.

С този Mustang GT4 Ford може да се състезава в GT4 сериите, където ще срещне конкуренция на широк спектър автомобили от марки като Aston Martin, Porsche и дори KTM в европесйките GT4 серии. В Pirelli World Challenge ще трябва да се бори пък срещу Chevrolet, Maserati и Nissan.

Ford не е единствената компания, която продава заводски подготвен състезателен модел. BMW предлага своя пистов M4 GT4, а от Mercedes-AMG скоро ще започнат продажбите на GT4 версиите на своите GT модели.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин