Ford Mustang „Bullitt“: най-скъпият Mustang на всички времена

1501
2020

За много хора Ford Mustang GT Fastback „Bullitt“ от едноименната холивудска лента с незабравимия Стив Маккуин е най-известният филмов автомобил в историята. А сега колата се превърна и в най-скъпия Мustang на всички времена! Срещу точно 3,74 млн. щатски долара (с данъци и такси) оригиналният V8 в цвят Highland Green беше продаден на аукцион във Флорида на лице, чиято самоличност не се съобщава. До момента рекордът за най-скъп Mustang се държеше от Shelby GT500 Super Snake (1967) – през януари този автомобил смени собственика си срещу 2,2 млн. долара.

Jump Car и Hero Car – двата автомобила за снимките

При снимачните дейности през 1968 са използвани два Mustang-a – т.нар. Jump Car (сериен номер 558 – от номер шаси 8R02S125558) и Hero Car (сериен номер 559) за сцените с лейтенант Франк Булит (в ролята – Стив Маккуин). И двете машини са били подложени на модификации от холивудския тунинг специалист Макс Балчовски: а именно – 4-степенна ръчна трансмисия Borg-Warner T-10 с усилен съединител и специално подготвен V8 с работен обем 6,4 л (390 ci). Усилено е и окачването, като са поставени нови стабилизиращи щанги Helwig отпред и отзад, амортисьори Koni и нови пружини, усилена е и самата каросерия. И докато използваният за екшън сцените Mustang е „пострадал“ сериозно и по-късно изненадващо „изплува“ в Мексико, продаденият на аукцион 559 отпразнува своя 50-и юбилей от заснемането на филма в рамките на изложението в Детройт през 2018.

Дотогава се смяташе, че неговите следи също са загуебни, но всъщност Bullitt беше в семейството на Шон Кирнан, който сега продаде автомобила, за период от около 45 години. Бащата Робърт Кирнан купува колата от частен детектив през 1974 г., като се говори, че покупната цена е била около 3500 долара – при тази напълно символична стойност започва търгът в Мекъм. Култовият обект първоначално не се е радвал на особено добри грижи и на гараж с подходящи условия, а е служил на семейство Кирнан във всекидневието, както Шон разказа в началото на 2018 г., когато автомобилът е признат за културно наследство в САЩ. През 1977 г. Робърт дори отказва агресивна оферта за покупка от самия Стив Маккуин – и така Bullitt остава в семейството. В началото на 80-те то решава да спре да се движи с незабравимия Fastback при пробег около 46 000 мили и го заменя с Plymouth Horizon. Видео от легендарното аукционно шоу на Ford Mustang Bullitt от търга на Mecum’s Kissimmee можете да видите по-долу.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин