Ford Model T: историята на Ламаринената Лизи

Има американци, които наистина вярват, че изобретателят на автомобила е Хенри Форд. Малко са се объркали. Въпреки това Tin Lizzy, ламаринената Лизи, е истински пионер. Тя позволява на американците да открият Америка. Може да се ремонтира навсякъде. И може да се управлява от всеки.


13
ян.
2017

Всъщност този Model T автомобил ли е? Странен въпрос. Естествено че е автомобил. Че какво друго? Може би инструмент. Такъв, който прави всичко, което очаквате от него. Който е развил собствена естетика от функционалността и здравината, която обаче има твърде малко общо с идеалите на класическата красота. Така например през по-голямата част от своя живот Model T е трябвало да се задоволява с черния цвят. И то не защото всички други са били просто модни глезотии, а тъй като от Ford са използвали асфалтов лак. Той съхне бързо, най-подходящ е за масовото производство – и е черен.

Управлението на Model T е много просто: левият педал включва първа предавка, средният е за задна скорост. Отдясно е спирачката.

Днес Tin Lizzy е икона. Точно така трябва да изглеждат симпатичните олдтаймери на детските въртележки. Идеалното возило за Лаурел и Харди и всички други комици. Model T няма никакви претенции, дори и в техническо отношение. Той обещава максимална мобилност по най-простия начин. В рекламите на Ford Т от онова време се казва: „Един Ford ще ви закара навсякъде. И то не само в обществото.”

Тази концепция се превръща в гаранцията за първия голям пазарен успех в историята на автомобила. Ламаринената Лизи, чието производство стартира през 1908 г., се произвежда с минимални промени до май 1927 г. на конвейерите, с които Хенри Форд прави революция в автомобилното производство. Model T прохожда в една епоха, когато светът е очарован от машините. Из небето се носят първите самолети, скоро потъва запътилият се към Америка огромен лайнер Титаник, бушува Първата световна война, в която битките се водят с танкове, подводници и изтребители. След това всичко се срива. Малко след като Ford T се оттегля от сцената, световната икономика колабира. И за пръв път това се превръща в проблем на целия свят.

Колко малко му трябва на човек: уредите на Tin Lizzy показват само най-необходимата информация. Амперметърът е сериен.

Последната Tin Lizzy носи пореден номер 15 007 033 – труден за възприемане рекорд, който е подобрен цели 45 години по-късно от „костенурката” на Volkswagen. В сравнение с Ford обаче това е много по-сложен от технологична точка продукт. Model T е максимално опростен: вместо педал на съединителя и скоростен лост той разполага само с две предавки. При потегляне (също и по наклон) се натиска левия педал. Когато колата ускори, включвате на втора предавка. Това е всичко.

Четири внушителни бутала и работен обем 2,9 литра. Резултатът: 20 к.с. при 1800 оборота. Механиката е изключително опростена: няма дори водна помпа.

Има дори и крачна спирачка. След като натиснете десния педал, не се случва почти нищо, но все пак Model T поне не ускорява. По онова време това не е никакъв проблем. В първите години на 20-ти век на водачите много рядко им се налага да спират внезапно. Model T се движи бавно, но славно. Неговите 20 к.с. се извличат от 2,9 литра работен обем, при 1800 об/мин – максимум. Припряността му е чужда. Важното е да пристигнеш, Ford обещава: „Той ще те закара до целта и ще те върне”.

В повечето случаи е достатъчен и половин оборот с манивелата – и двигателят заработва. Затова и не е чудно, че електрическият стартер е бил смятан за ненужда опция. Такъв се предлага от 1919 г.

В Америка на 20-те години един нов Ford е толкова евтин, че могат да си го позволят дори и работниците. Това е постижението на Хенри Форд: Model T отнема елитарния ореол на автомобила. Tin Lizzy е автомобил за народа. Колата вече е ежедневие, а не мечта от недостижимото бъдеще.

Ford винаги монтира манивела са стартиране на двигателя. А от 1919 г. се предлага и електрически стартер.

Model T помага на всеки. Предлага се с всевъзможни каросерии. Открит, като класически Tourer. Като поостарял Runabout или много прилично Coupe като на снимките на тази страница. Ford предлагат Model T и като лимузина, пикап, дори омнибус. Резервни части има навсякъде. Те са на разположение в складове в най-отдалечените краища на Америка. Това е наложително, защото из цялата страна се движат толкова много Model T, които не се спират пред нищо. Нито един път не е прекалено каменист за тях, нито едно шосе не е твърде разбито. Model T е като механично муле. Понякога също толкова инатливо, но и също толкова непретенциозно. Дори и днес не е никакъв проблем да подготвите един Model T за път. Не е проблем и да намерите такъв автомобил: до ден-днешен са оцеляли над 100 000 екземпляра – класически автомобил за всеки. Само дето колата не се чувства особено уютно в безмилостния трафик на новото време.

Ford предлага множество различни каросерии за Model T. Coupe-то с тази форма се предлага от 1919 г.

Още от самото начало фермерите от безбрежния американски Запад са особено впечатлени от непретенциозния Model T: свалят задното колело и поставят ремъчна шайба. Така колата се превръща в идеален двигател за помпата, резачката, вършачката. Model T е стационарен двигател на колела, универсален уред. Фактът, че той може много повече от това да е просто автомобил, не е случаен: Хенри Форд много добре познава своите клиенти. Много преди да се превърне в автомобилен магнат, той е работил като прост механик на селскостопански машини. И оттогава знае много добре кои са истински важните неща.

Технически данни

Редови 4-цилиндров двигател, отпред надлъжно; работен обем 2895 куб. см; мощност 15 кВ (20 к.с.) при 1800 об./мин; максимален въртящ момент 125 Нм при 850 об./мин; 2-степенна трансмисия; задно задвижване; собствено тегло от 700 кг (в зависимост от каросерията); дължина/широчина/височина 3550/1675/1800 мм (Tourer); максимална скорост 65 км/ч; разход на гориво около 14 л/100 км

 

Още по темата