Ford Focus RS: Дрифт с натискане на бутон – функционира ли наистина?

Focus RS има специален бутон за дрифт. Ние го тествахме

2408
2016

КАКВО ПО ДЯВОЛИТЕ е режим Dorn (трън)? Но така е преведено в упътването за употреба на новия Focus RS. Всъщност това е програма за шофиране, която е предназначена само за състезателни писти и изисква както „съзнателен, така и агресивен стил на шофиране“. Но ние няма да четем упътването, предпочитаме да направим истински тест. Под режим Dorn Ford има предвид функцията за дрифт на новата компактна бегачка. Така автомобилът с мощност 350 к.с. може да се движи странично с натискане на бутон. Ние искахме да узнаем дали става – и колко добре функционира. Тук сме длъжни да ви предупредим съвсем сериозно: поднасянето по програма е предназначено само за затворени отсечки и за майстори на волана. Така че не правете като нас. Освен това този режим е брутално мъчение за автомобила. Но да караме наред. Focus RS е оборудван с двойно задвижване, което може да се регулира електронно. В режим „Дрифт“ чрез два съединителя в диференциала се подава повече мощност към задните колела. В същото време в този режим се деактивира програмата за стабилност, колелата (и четирите) превъртат, автомобилът може да се движи странично с буксуващи гуми – тоест теоретично да дрифтира нежно. На практика обаче нещата не функционират толкова добре. На суха настилка и с топли гуми (спортни, с широчина 235 мм) Focus има толкова добро сцепление, че колелата почти не могат да бъдат накарани да превъртат. На втора предавка не достига и мощността. Когато оборотите паднат, гумите „захапват“ отново. Първо ще пробваме на първа предавка. Обвит в дим, RS се движи странично към външната част на завоя. За разлика от моделите със задно задвижване ъгълът на дрифта остава малък. Дифузната турбомощ затруднява контролирането на превъртането на колелата. Едва след много упражнения успяваме да направим няколко чисти дъги. И сме единодушни: на дрифтърите в САЩ им е по-лесно на огромните прашни паркинги. На нашия грапав асфалт нещата съвсем не функционират добре.

 

 ЗАЩО ДРИФТЪТ С FOCUS НЕ ФУНКЦИОНИРА ТОЛКОВА ДОБРЕ? Добро сцепление, мощността е разпределена интелигентно между четирите колела – стабилният Focus RS не може да постигне истински дрифт като BMW. Тук в пет точки ще ви обясним защо това е радост само за напреднали.

ЗАЩО ДРИФТЪТ С FOCUS НЕ ФУНКЦИОНИРА ТОЛКОВА ДОБРЕ?
Добро сцепление, мощността е разпределена интелигентно между четирите колела – стабилният Focus RS не може да постигне истински дрифт като BMW. Тук в пет точки ще ви обясним защо това е радост само за напреднали.

Продължете на следващата страница …

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин