Ford Focus Active: хечбекът кросоувър с 3 цилиндъра и 155 к.с. (ТЕСТ)

0304
2024

…или липсващият герой в сериала „Вина“

Светът е откачил по кросоувърите, а в България малко повече клиренс винаги е добре дошъл. Именно тези два фактора биха допринесли за успеха на версията Active при обновения наскоро Focus. Тя е с 3 см по-висока от стандартната модификация и разполага с атрактивни пластмасови планки по каросерията (защита отпред и отзад; бленди на калниците), които трябва да подскажат, че моделът не се плаши от (леки) офроуд предизвикателства. Дори и срещу доплащане обаче няма да имате възможност да поръчате 4х4-задвижване – Focus винаги е на предно.

Неслучайно избрахме за нашата малка фотосесия винарската изба „Вила Мелник“, разположена близо до с. Хърсово – същата локация е използвана за снимките на сериала „Вина“, където участват няколко модела на Ford (Bronco, Mustang Mach-E, Raptor, Transit Custom). Focus Active обаче отсъства – затова ние решихме да го „добавим към сценария“ (макар и без разрешението на създателите на филма). Защото повдигнатият хечбек би могъл да се окаже перфектното превозно средство, с което някой от винарските специалисти би могъл да обикаля измежду лозовите масиви. Атлетичният и пъргав Focus би подхождал перфектно на фината Елина (в ролята – Елена Телбис), главен технолог на една от избите, която понастоящем се движи с офроуд чудовището Ranger Raptor.

Специалната версия Active на модела изглежда като SUV и донякъде наподобява Subaru XV. SUV-характерът трябва да бъде подсилен и посредством „по-коравите” материали в кокпита. От Ford обещаха още преди пускането на модела, че Active щял да бъде приятен за шофиране точно толкова, колкото и стандартните изпълнения на модела. И ние можем да го потвърдим – по завоите Focus следва прецизно зададената траектория, а пъргавите реакции на кормилното управление гарантират, че усмивката няма да слиза от лицето на водача. При това тестовият автомобил разчиташе на втората по мощност бензинова моторизация – добре познатият EcoBoost с 3 цилиндъра, работен обем 1 л и мощност 155 к.с. „Напомпаната“ малка машина с впечатляваща за работния си обем мощност е повече от достатъчна за динамичното задвижване на хечбека, а средният разход, за който трябва да се подготвите в реални условия, е около 7 л/100 км.

Освен пластмасови защитни елементи по каросерията, сребристи орнаменти по броните и увеличен с 3 см клиренс, Focus Active предлага и два допълнителни режима за шофиране – за хлъзгав терен и за черен път. Ако действително решите да си правите офроуд разходки с компактния Ford, ще се зарадвате на гумените стелки – една от тях покрива не само мястото зад седалката, но и оформеният централен тунел, така че дори отзад да се настанят трима пътници с кални обувки, мокетът ще бъде запазен чист. И като стана дума за задната седалка: мястото за коленете там е по-щедро, отколкото сме свикнали в компактния клас – благодарение основно на 2,7-метровото междуосие.

Модификацията Active може да бъде поръчана както за хечбека, така и за комбито на Focus. Иначе високият Active използва абсолютно същата платформа като стандартните версии на модела.

Kлиентите могат да поръчват бензинови EcoBoost-мотори (от 51.243 лева, част от система тип „мек хибрид”) със 7-степенен автоматик (серийната трансмисия е 6-степенна ръчна). Интересното е, че ако държите на ръчното превключване, 1-литровият агрегат ще разполага „само“ със 125 „коня“, докато при 7-степенния автоматик мощността е 155. Дизеловите моторизации EcoBlue (1,5 л, от 54.509 лева) винаги вървят в комплект с опционалната 8-степенна автоматична трансмисия. Всъщност цените на версиятa Active са абсолютно същите като на ниво на оборудване ST-Line.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ

Мощност 114 кВт (155 к.с.) при 6000 об/мин • Макс. въртящ момент 190 Нм при 2100-5500 об/мин • Д/Ш/В 4397/1844/1502 мм • Багажник 392–1354 л • 0–100 км/ч 8,4 сек • Задвижване предно/7-степ. автоматична с два съединителя • Макс. скорост 208 км/ч • Разход 5,2-6,3 л А95Н (WLTP) • Емисии CO2 117-143 г/км • Цена от 51 243 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин