Новини » Ford Evos: новата комбинация от SUV и комби е наследник на Mondeo

Ford Evos: новата комбинация от SUV и комби е наследник на Mondeo

2707
2022

За съжаление моделът не е предвиден за Европа

С края на производството на Mondeo в началото на тази година Ford на практика напусна D-сегмента в Европа, без да обяви директен наследник на модела. Taunus, Sierra, Mondeo: една дълга история в средния клас изглежда приключи.

В Китай ситуацията изглежда е съвсем различна. Там концернът предлага чистоново поколение на Mondeo и крооувър-версия на същия автомобил с името Evos. Evos бе официално представен през април миналата година.

Evos е може би един от най-атрактивните модели на Ford от дълго време насам. Комбинацията от SUV, седан и комби му придава доста специална форма, напомняща малко на Citroen C5 X. Някой елементи от дизайна като решетката на радиатора и изцяло LED задните светлини карат Evos да изглежда като премиум-автомобил.

Отвън Evos изглежда много добре, но истинската му кулминация е във вътрешното пространство: 1,1-метров монитор на арматурното табло. Човек би могъл да си помисли, че той се състои от три отделни дисплея, приютени под едно общо стъкло. В случая обаче не е така. Освен изцяло дигиталния комбиниран уред (12,3 инчов) има и тъчскрийн с разделителна способност 4K и диагонал 27 инча.

За китайския Evos се предлага само една моторизация – поне за момента. Двигателят е 2,0-литров турбобензинов EcoBoost, който разполага с 235 к.с. (175 кВт.) и 376 нютонметра. Спринтът от 0-100 км/ч продължава 6,6 секунди, а 8-степенната автоматична трансмисия превключва прецизно и култивирано.

Засега няма официална информация, че Evos е предвиден за американския или европейски пазар. В Китай топверсията с пълно оборудване ST-Line струва около 38.000 долара. Все пак Ford ще загуби сериозен пазарен потенциал, ако не се появи на най-стария континент.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин