Ford Capri 2.8 Turbo: класика на деня


22
сеп.
2019

Ford Capri 2.8 Turbo е расов автомобил за истински фенове. Със 188 к.с. през 1981 г. той е топмоделът на марката. Днес тези мощни представители на Capri са почти изчезнали.

Бързите RS-модели са сред най-търсените на Capri. Един от тях обаче надцаква всички: Ford Capri 2.8 Turbo. 200 екземпляра са произведени до 1986 г. от тунинг-специалистите от Zakspeed. Днес са останали около 100 автомобила. Те са търсени и пазени като скъпоценни камъни.  

Невероятна тяга в Capri Turbo – естествено за онова време

Турбината Garrett, използвана в 6-цилиндровия агрегат на Capri 2.8 Turbo, се справя с по-малко налягане – само 0,4 атмосфери. 2,8-литровият агрегат с два карбуратора Solex разполага със 188 к.с. За 80-те години това е доста – дори и Porsche 911 SC не е по-мощно. Затова и по-онова време никой не се смее на дебелите калници на Capri Turbo. Освен това задното крило и предният спойлер отличават модела от останалите Coupé-та на Ford. За осем секунди това супер-Capri спринтира от 0 до темпо 100, а максималната скорост на модела е ограничена на 215 к.с. Днес автомобилът се чувства най-добре между 150 и 200 км/ч. Именно в този диапазон 6-цилиндровият мотор поддържа пъргаво газта. 

Под украсата се крие солиден автомобил

Принципно Capri Turbo е здрав, солиден, абсолютно пригоден за всекидневието автомобил. Ускорява съвсем спокойно, оставайки тих и комфортен. След 3000 об/мин ускорява мощно – чак до ограничителя на оборотомера. Разходът му на гориво не може да се сравнява с този на модерните двигатели – никога не е под 10 л/100 км. Все пак обаче разходът зависи и от тежестта на десния крак. Каросерията на Capri Turbo страда от същата слабост, както и тази на събратята му: ръждата. За да се сдобиете с оригинално Capri Turbo в добро състояние нерядко ви е необходимо дългогодишно търпение.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >