Ford Bronco: в Дивия Запад

0701
2023

Този автомобил предизвиква неустоимо желание! Дълго време феновете на Ford очакваха възраждането на точно този модел: спрения преди много години от производство Bronco. През този донякъде тягостен период за почитателите на компактните автомобили за движение извън пътя със син овал машината буквално се превърна в икона не само за автомобилния ъндърграунд, като достигна невиждани цени на вторичния пазар, а безброй тунинг ентусиасти неуморно подобряваха и променяха детайли, за да превърнат Bronco в атрактивен лайфстайл офроудър. В същото време всички не преставаха да очакват прясна стока от Ford. Уви, напразно. Досега.
„Подобно на модела от първото поколение, ориентираните по квадрати пропорции, късите надвеси и широката следа, новият Bronco е оптимизиран с най-добрите налични съвременни технологии, за да отговори на очакванията на онези, които са откриватели“, споделя Пол Райт, главен дизайнер на Bronco. „Страничният профил е моделиран от плоска, максимално изчистена повърхност с ясно очертани линии и атлетично оформени арки на калниците.“

Новият Ford Bronco в някои от детайлите си напомня на конструкторите Lego и моделите на Playmobil. Със своите 4,41 метра дължина, наличен включително с четири врати и удължено междуосие, е фиксирал с острата си захапка Jeep Wrangler. Останалите потенциални конкуренти този Ford отдавна вече е схрускал. Това се дължи преди всичко на уникалния му характер, както и на факта, че ще бъде по-достъпен например от G-класата на Mercedes и Land Cruiser на Toyota.
Качването в Raptor е повече от стъпка нагоре, защото подобно на другите офроуд машини и пикапи на Ford ви разкрива невиждана панорама и перфектен обзор. На първия ред пътниците заемат удобно комфортните си места. Впечатляващо широката средна конзола психологически допълнително подсилва усещането за простор в купето. Повърхностите в интериора са впечатляващо висококачествени и монтирани с много внимание към детайла: донякъде изненадващо за един офроуд автомобил. Освен това панелите могат да бъдат спокойно измити с вода при нужда.

Това офроуд чудовище ще ви отведе там, където няма цивилизация и пътища без усмивката да слиза от лицето ви

Мултимедията в Bronco, управляема удобно от тъчскрийн дисплей в средната конзола, е по-скоро характерна за премиум лек автомобил. Все пак индикациите за разнородните офроуд режими за движение в кал, тиня или по скалисти местности издават на познавачите, че са се качили във Ford Bronco.

Не само истинските фенове сега имат избор между 2,3-литровия 4-цилиндров турбо с 270 к.с., познат ни не от кого да е, а от Ford Mustang, и вероятно по-подходящия за Bronco 2,7-литров EcoBoost с внушителни 310 к.с., комбиниран с перфектно адаптирана 10-степенна автоматична скоростна кутия. В обичаен режим на работа мощността се предава на задния мост. Задвижването на всички колела, както и блокажът на диференциала могат да се задействат проактивно.
Разнородните режими на движение и впечатляващият клиренс от около 30 сантиметра гарантират необходимото водачът да е достатъчно добре подготвен и защитен включително извън добре асфалтираните пътища. Дълбочината на газене е над 85 см! Новият Bronco умело е съхранил чара и дизайнерските похвати на предходния модел. В същото време поведението му е на съвременен офроуд автомобил с осезаемо висок център на тежестта, което изисква необходимото внимание и най-вече намаляване на прекалено високите скорости при влизане в остри завои. Въпреки че последното не е абсолютно никакъв проблем, тъй като в зависимост от монтираните върху джантите гуми Bronco може да се движи с до 160 или 180 км/ч и при теста ни в обичайни ежедневни градски условия изразходва едва 10,8 л А98 на 100 км.

Bronco въплъщава американската мечта

Само с няколко ръчни операции Bronco се превръща в кабриолет офроудър. И при двата варианта с две или четири врати модулите на покрива се демонтират с лекота и поставят в предвиденото за целта място в задната част на автомобила. Редом с по-разпространения и състоящ се от няколко части хардтоп можете също така да си поръчате версия с текстилен покрив. И не на последно място, ефектните врати без рамки също могат безгрижно да бъдат свалени, както сме го виждали при Jeep Wrangler.

Междувременно зачестяват слуховете за изцяло електрически Ford Bronco. По време на презентацията на Майк Ливайн, шеф по продуктовата комуникация на Ford в Северна Америка, в инфографиката, посветена на бъдещата електроархитектура на бъдещите модели SUV, пикапи и бусове, един от силуетите подозрително прилича на Bronco. С техниката от Mustang Mach-E и F-150 Lightning производителят определено разполага с необходимите люти подправки, за да ни миксира изцяло електрически Ford Bronco.

Клиентите в САЩ търпеливо изчакват по година и дори отгоре за своя мечтан Bronco. За Стария континент от Ford са предвидили лимитирана серия с твърд покрив и V6-мотор, дълга база. Oграничени бройки от нея ще достигнат и до българския пазар.

Извод

Bronco разбърква картите в истинския 4х4 офроуд свят: с две и за първи път четири врати, и твърде вероятно много скоро изцяло на ток. Поредно доказателство, че Ford е вероятно най-добрата масова марка в Европа по отношение на управляемост, динамично шаси и удоволствие от шофирането.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин