Ford с решение за „безключовите“ кражби на автомобили

1305
2019

От този месец Ford започва поставянето на датчици за движение в ключовете на автомобили с Keyless-Go. Тези датчици трябва да предотвратят „прихващането“ на сигнала за дистанционен контрол. При Fiesta технологията вече е заложена.

„Модерните“ крадци удължават с помощта на усилватели сигналите между автомобила и ключа на Keyless-Go и по този начин отключват и „запалват“ автомобила. Този трик е прилаган най-често, когато собствениците оставят ключа на колата в антрето на жилището си.

Престъпниците прилагат същата техника не само за противозаконно отнемане на цели автомобили, но и за кражба на отделни компоненти като навигационни системи и волани. За 2018 в Германия са регистрирани общо 17 493 кражби на застраховани автомобили и 90 000 „разбивания“. Щетите възлизат на половин милиард евро.

Новите модели леки автомобили на Mercedes и Porsche притежават още от 2018 въпросните сензори за движение в ключа (при Mercedes се предлагат и за следпродажбен монтаж). BMW предлага техниката още от март 2018 при новите си модели. Автомобилите от концерна VW вече разполагат със сензорите или скоро ще бъдат оборудвани с тях. При Jaguar/Land Rover се използва друг вид технология.

В хладилника или в специални чанти ключовете са защитени най-сигурно – и винаги трябва да бъдат далеч от външните стени на къщата! Металните кутии невинаги са решение. Ако обаче сте в супермаркета например и се движите, крадците ще могат да прихванат сигнала. За момента Continental има патент за решение и срещу този проблем, но тепърва се очаква серийно внедряване на системата.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин