Ford си купува Tesla

Изглежда, хората от Ford са си поръчали Tesla Model X – и то въпреки високата цена от 200 000 долара. AUTO BILD разкрива какво се крие зад слуха

2704
2016

Ford си купи чисто нова Tesla Model X – това пишат различни американски медии. За да поръчат една от първите бройки на новия модел, хората от щатския гигант са „броили“ 200 000 долара – с близо 55 хил. повече от стойността на колата по ценова листа. Бялата Tesla с номер 64 е една 100-те бройки Model X, които се продават на близки приятели и лоялни клиенти на Елън Мъск, шефа на Tesla. Ford е купил колата от калифорнийски антиквар, който е имал правото на предварителната покупка. По-късно колата е забелязана в Детройт с регистрация от Мичиган, a зад волана бил главен дизайнер на луксозния бранд на Ford Lincoln.

Ford трябва да намали разхода

Не е тайна, че автомобилните производители често поръчват автомобили на конкуренцията за анализ. За Ford напрежението в САЩ е много голямо: до 2025 г. законовите ограничения ще принудят производителя да намали средния разход на гамата си. Отвъд Океана компанията продава преди всичко лакоми пикапи като F-150. До момента Ford не може да се похвали с успешен електромобил въпреки милиардните инвестиции.

Ford E-Focus e базиран на конвенционалния модел. Tesla разработва своите модели като електрически още от самото начало на проектирането.

Ford E-Focus e базиран на конвенционалния модел. Tesla разработва своите модели като електрически още от самото начало на проектирането.

Оценката на AUTO BILD

С оглед на това ние смятаме, че информацията е напълно реална – защото Ford няма нужния опит в разработката на електрически коли. До момента гигантът от Мичиган пускаше единствено модели, разработени първоначално като конвенционални модели с двигател с вътрешно горене, модифицирани допълнително за работа на ток. Сега инженерите на Ford ще анализират внимателно Model X, за да добият нужния опит. Напълно вярваме във високата цена по сделката. В САЩ SUV-ът на Tesla постепенно се превръща в символ на висок социален статус. И докато по правило други електромобили се продават единствено с големи отстъпки, тенденцията при Tesla е точно обратната – при старта на продажбите на нов модел на марката пред нейните дилърски центрове се извиват дълги опашки.

Отговорът на Мъск по Twitter

Шефът на Tesla Елън Мъск приема случая съвсем спокойно. „Изглежда, че стойността на Model X при повторна продажба расте“, писа високопоставеният мениджър в Twitter.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин