Ford представя еволюцията на автомобилното табло за 100 години (ВИДЕО)


26
мар.
2021

Промените в изгледа на водача от дузина автомобили, от Model T до Mustang Mach-E, могат да се проследят в специално видео в YouTube канала на Ford Bulgaria.

През последните десетилетия във вътрешността на купето в автомобила се търсеше „все повече“ – повече бутони, повече функции, повече елементи. Днес обаче Ford използва редуциран подход, за да олекоти интериора и да създаде цялостно пространство. Отвътре Mustang Mach-E е абсолютно различен от всеки друг Ford досега – кулминация на простор, технологии и усещане за уют, желани от клиентите.

Проследявайки промените в автомобилите, имаме предвид най-вече външния им вид, но шофьорите и пътниците в действителност ги виждат през повечето време отвътре. Затова за дизайнерите на Ford постигането на динамичен и цялостен интериор при Mustang Mach-E е с цел автомобилът да прави повече с по-малко, като същевременно е осигурен близък достъп до всички важни контролни прибори. Минималистичният подход създава за водачите по-удобна и семпла среда. При Mustang Mach-E големият, централно разположен сензорен екран обединява много от уредите в автомобила, гладкото арматурно табло е с вграден високоговорител, а подложките за безжично зареждане премахват кабелите. Плоският под в цялото купе на електрическия автомобил осигурява по-голям вътрешен простор отпред и отзад и дава на дизайнерите пионерски шанс да създадат интериор, при който най-важен е човекът.

За да разбере по-добре младото, дигитално ориентирано поколение и да предвиди бъдещите потребителски тенденции, Ford създаде и виртуален състезателен автомобил, съвместно с почти четвърт милион геймъри. В екстериора на екстремния състезателен Fordzilla P1 функциите са сведени до най-важното в електронните спортове – скорост, позиция в състезанието и време за обиколка, а редуцираната цветова палитра намалява разсейването, за да може водачът да се фокусира върху надпреварата.

Минималистичният подход при проектиране на интериора и в бъдеще ще се фокусира върху това, което клиентите искат най-много.

Еволюцията в изгледа от мястото на водача

Интериорът на автомобила се е променил много от времето, когато шофьорите наистина са съхранявали ръкавици в жабката (оттам идва английското й наименование glove compartment), тъй като металните и дървени волани на първите коли са били много студени през зимата.

С „машина на времето“ поглеждаме към иновациите през годините до съвременния модерен интериор:

  • Първоначално предните стъкла са допълнителна опция и се отварят като прозорци на къщи
  • Извитите челни стъкла подобряват климата в купето – предните стъкла вече не бива да се отварят
  • Първите вградени в автомобила радиоапарати представляват 20% от стойността на самия автомобили
  • Следвоенните арматурни табла са повлияни от щурма на космоса – с повече превключватели, измервателни уреди и бутони.
  • Появата на видеоигрите и игровите конзоли повлияват дизайна на волана – с „пера“ за превключване, поставени в близост до палците на водача.
  • Днешният интериор се изработва от по-трайни материали, за да устоява на дезинфектанти, слънчеви лосиони и репелент срещу насекоми.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >