Ford прави електрически Mustang с над 900 к.с.

2111
2019

По време на SEMA Ford представи Mustang Lithium: мощният Ford разполага с електромотор с 912 к.с., 1365 Нм – и 6-степенна трансмисия!

Тази кола е различна! И това се дължи не само на факта, че Mustang Lithium, показан на изложението SEMA от Ford и партньорите им от  Webasto, разполага с електромотор с над 900 к.с Ford вече представиха новия Mach-E – Mustang със солидна електрическа мощност. Lithium се отличава от своите електрически „колеги“ с механичната си трансмисия. Обикновено електромобилите нямат скоростна кутия, или имат само две степени, като във всяка една ситуация на движение имат един и същ максимален въртящ момент. Така на разположение е една и съща еластичност за всички скорости, като водачът може да ускорява без прекъсване за превключване. По принцип не е ясно, защо хората от Ford и инженерите на Webasto са оставили 6-степенната механична предавателна кутия в Mustang.

Mustang Lithium е прототип, който с 912 к.с. и максимален въртящ момент от 1355 Нм изпреварва далеч класическите Muscle Cars по отношение на мощността. Посредством тъчскрийн н централната конзола водачът може да избира между четири режима на движение: Valet, Sport, Track и Beast. Енергията за електромотора е осигурена от батерия на Webasto с модерна 800-волтова техника, използвана и в Porsche taycan. В сравнение с наложилата се 400-волтова техника  технологията е по-лека и по-мощна, освен това отделя по-малка топлина. Засега от Ford не дават конкретна информация относно максималната скорост, ускорението и пробега.

Преден капак с прозорци

На външен вид електрическият Mustang е много близо до серийната версия на модела, като най-впечатляващите модификации са  карбоновият спойлер и предният капак с малки прозорчета, през които можете да виждате двигателя. Освен това Lithium е с около 2,5 см по-нисък от базовата версия, но е качен на оптимизирани по отношение на теглото 20-цолови алуминиеви джанти. Във вътрешното пространство освен 10,4-инчовият тъчскрийн доминират и цветовете черно и светлосиньо. Водачите седят върху седалки с кожена тапицерия Recaro. До 2022 г. Ford възнамерява да инвестира около 11,5 милиарда долара в производството на електромобили, като Lithium ни дава представя за бъдещите топмодели. Не е планирана обаче серийната версия на разполагащия с 900 к.с. Mustang.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин