/ Ford обяви бъдещите си автономни автомобили

Ford обяви бъдещите си автономни автомобили

От 2012 година Ford ще произвежда серийно автономни автомобили, без волан и педали. Моделите първоначално ще се използват само като роботизирани таксита

От 2021 година Ford ще произвежда напълно автономни серийни автомобили без волан и педали. Те първо ще се ползват от автопарковете на доставчиците на мобилни услуги. BMW също са планирали автономни автомобили – и то също за 2021 година. Google също обяви, че при тяхната концепция на роботизиран автомобил ще липсват класическите органи за управление като волан и педали.

В началото автомобилите ще са относително скъпи

За частни клиенти автоматизираните автомобили ще бъда на разположение още през 2020 година, каза шефът на Ford Марк Фийлд пред „Wall Street Journal“. „Ние направихме много, за да понижим разходите за техническите компоненти, но в началото това ще бъдат все пак относително скъпи автомобили.“ Ford са закупили израелската фирма SAIPS, специализирана в разработките на самообучаващи се машини, инвестирали са 75 милиона долара в разработчиците на лазерни радари Velodyne и до края на 2017 година възнамеряват да увеличат броя на сътрудниците си в Силициевата долина.

Без сътрудничество с Google

В рая на 2015 година все още се спекулираше, че Ford ще ползва технологиите на Google за автономни автомобили. Но това никога не бе потвърдено, вместо това Ford значително ускориха собствената си развойна дейност. Google разработва роботизирани автомобили още от 2009 година. Интернет-концернът винаги е подчертавал, че не иска да се превръща в автомобилен производител, а вместо това търси партньори сред наложилите се производители. Но засега те предпочитат собствени разработки. Единственият голям „играч“ в бранша, който изпробва интеграцията на техниката на Google в миниван, е Fiat Chrysler.

Ford използват лазерен радар

Ford вече са обявили, че ще използват лазерни радари за автономните си автомобили. Също като радар тези уреди „опипват“ зоната около автомобила с лазерни лъчи. След това се съставят 3D-модели на околността и на движещите се обекти. Въртящите се уреди обикновено се закрепват на покрива на автомобила. Между другото, Google залагат на същия принцип.

Роботизираните таксита като важен бизнес-модел

При автомобила на бъдещето автомобилните производители залагат и на гамата на доставчиците на мобилни услуги. Роботизираните таксита винаги са били възприемани като важен бизнес-модел. Така например Volkswagen се обедини с конкурента на Uber Gett и обяви, че ще произвежда автономно движещи се автомобили. Концернът General Motors  работи заедно с доставчика на мобилни услуги и закупи разработчиците на автономни автомобили „Cruise Automation“.

Ford Fusion с автономна техника

За 2016 година Ford бяха обявили цяла редица тестове с автономни автомобили в Калифорния. През 2013 година автомобилният концерн представи прототипа на Ford Fusion със съответната техника, работеше по него с експерти от много университети и разкри изследователски център в Силициевата долина. На тестов полигон, копиращ улиците около Мичиганския университет, Ford изпробва автономното шофиране при градски условия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин