/ Ford направи завода си в Кьолн за електромобили

Ford направи завода си в Кьолн за електромобили

Ford преустрои завода си за автомобили в Кьолн, Германия изцяло за производство на електромобили. Производителят откри новия завод заедно с федералния канцлер на Германия Олаф Шолц!

Хората в германия засега не се обръщат масово към електрическата мобилност, но затова пък производителите са изцяло фокусирани към нея! Така например Ford преоборудва завода си в Кьолн изцяло за производството на електромобили. Радикална стъпка, свързана с големи надежди и очаквания, както и масивна инвестиция. Производителят е похарчил над 2 милиарда евро, за да превърне завода в Кьолн в Ford Cologne Electric Vehicle Center.

За откриването от Щатите бе пристигнал Уилям Клей Форд Джуниър, правнук на Хенри Форд.  Новият завод ще работи климатично неутрално, като токът за завода ще идва от възобновяеми източници.

До края на 2026 г. Ford възнамерява да произведе 2 милиона автомобила в новия завод. На традиционното място американският автомобилен производител произвежда модели от гамата си още от 1931 г. Сред тях Taunus, Capri, Granada и Fiesta.

Електрическите Ford-ове ще използват платформата MEB на VW

В новия завод Ford иска да произвежда по 250.000 електромобила годишно, като началото в края на годината ще бъде дадено от изцяло електрическия Ford Explorer.

Електрическите модели на Ford в Германия ще се произвеждат на платформата на VW MEB (Модулна платформа за електромобили).

През този месец ще бъде спряно производството на емблематичния модел Ford Fiesta, от който Ford са продали над 18 милиона автомобила.

От 2030 г. възнамерява да предлага в Европа само електромобили. В чата на връзката на живо на откриването на звода, в който участие взеха около 1500 души, се разрази спор между поддръжници и противници на електрическата мобилност.

Коментарите са от типа на „Никой не иска електромобили, с изключение на природозащитниците“ и „Къде е електрическият Capri?“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин