Focus ST срещу Octavia RS: кой е по-добрият спортист за всекидневието?

1805
2021

ВНУШИТЕЛНИТЕ ЛИМУЗИНИ, вдигащи пушек спортни коли и тежките SUV-ове някак вече не подхождат на нашето време. Правят го например семплите компактни модели. Поне когато се наричат Ford Focus ST или Škoda Octavia RS. Под политически коректните „опаковки“ тук се крият яростни зверове, които само чакат удобен момент, за да се развихрят.

Кокпитът е като във всеки Focus
Напълно достатъчно място на задната седалка

ТОВА ПРЕДЛАГАТ: В ДЪЛГАТА OCTAVIA ИМА АДСКИ МНОГО МЯСТО

В четвъртото си поколение Škoda залага на 2-литров 4-цилиндров турбодвигател с 245 к.с. Ford стига дори по-далеч, осигурявайки ни 280 к.с. от 2,3 литра. В днешно време това е направо чудовище по отношение на работния обем на двигателя. При това с класическия си дизайн на компактен модел Focus изглежда доста малък, докато Škoda с издадената си задница отива към територията на средния клас. Нищо чудно, че Octavia е по-просторна с един клас и във вътрешното пространство. Още повече, че чехите са майстори на оползотворяването на пространството и изтръгват отвсякъде по още няколко милиметра. Вместимостта на багажника е от 600 до 1555 литра – идеална за куриерски услуги. Ние обаче бързаме да седнем зад волана. Там идва първоначалното отрезвяване. С изключение на спортните седалки и няколко надписа, тук цари атмосфера като в типичен едросериен модел. При Škoda RS е по-скоро линия на оборудването, докато мощният и наточен Focus ST получи правото да играе ролята на наследник на значително по-якия RS (да не се бърка с Škoda).

19-цолови джанти, ергономични спортни седалки, адаптивни амортисьори и други екстри са част от опционалния в Германия пакет RS Plus
Удоволствие от шофирането от старата школа във Focus.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин