/ Fisker подготвя електрически лайфстайл пикап

Fisker подготвя електрически лайфстайл пикап

Електрическите пикапи в момента са много популярни – а сега Fisker представя своя проект за лайфстайл „товарач“

През последните години много производители представиха прототипи на електрически пикапи. В това число влизат Cybertruck на Tesla, Ford F-150 Lightning и Hummer EV. А сега и Хенрик Фискер представя своя проект на електрически лайфстайл пикап.

На разпространената в Интернет дизайнерска скица най-голямо впечатление правят изключително широките калници, големият спойлер на покрива и острите ръбове на товарния отсек.

Техника от Fisker Ocean

Според информацията на carscoopüs електрическият лайфстайл пикап ще бъде базиран на SUV-а Fisker Ocean, който в момента се продава на базова цена около 82 000 лева и според производителя бил „най-устойчивият автомобил в света“. Основното предимство на концепцията е, че тя позволява да бъдат намалени разходите за разработка, тъй като може да бъде използвана готова технология.

Системната мощност на електродвигателите е 404 кВт (550 к.с.), а по данни Fisker ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 3,6 секунди. Топверсията на Ocean е с автономен пробег 630 километра по цикъла WLTP – очакваме показателите на Alaska да бъдат близки до тези.

Alaska може да бъде представена в края на 2023

Fisker Inc. е вторият опит на Хенрик Фискер да се наложи като производител в света на електрическата мобилност. Неговият първи Start-up, Fisker Automotive, изпадна в сериозни финансови затруднения през 2012 г. и сега е под контрола на китайския доставчик на автомобилната индустрия Wanxiang.

Вероятно към края на годината Fisker ще представи официално електрическия пикап и ще пусне първите бройки от модела през 2024 г. Не е ясно дали Alaska ще бъде лансирана и в Европа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин