Fiesta с лек офроуд апетит (ТЕСТ)

3101
2023

И малкият Ford го играе SUV – но без динамичните му таланти да пострадат

За България малко повече клиренс никога не е излишен: именно в това е чарът на Fiesta Active. В тази своя модификация симпатичният малък модел от Кьолн се прави на SUV – с повишен от 2 до 3 см клиренс (в зависимост от модификацията), пластмасови защитни елементи по броните и праговете и още два режима на шофиране – Trail и Slippery.

Пътният просвет е увеличен до 15 см – с 2 до 3 см повече от другите версии на модела

Иначе всичко друго е добре познато: в тестовия автомобили пъргавият 1-литров Ecoboost със 125 к.с. е интегриран в „мека“ хибридна система и комбиниран с пъргаво превключваща приятно настроена 7-степенна кутия автоматична трансмисия с два съединителя Powershift. С това задвижване Ford-ът се справя изключително добре в градския трафик и радва водача с динамиката и приятния рев на 3-те цилиндъра, а разходът се движи в рамките на 7,5 до 8 л. Светването на изображение със зелена батерия на таблото при отпускане на газта ви подсказва, че посредством рекуперация батерията се зарежда. Въпреки увеличения пътен просвет Fiesta Active ще ви радва истински при шофиране по пътища с много завои.

А-то на седалките идва от името на модификацията

Изпробваният от нас автомобил ни изненада приятно с наличието на отопление на седалките и волана – ценни екстри за зимата, но от друга страна ни липсваше ценната за града система за следене на мъртвата зона, а видимостта напред се оказа леко ограничена от дебелите А-колони и рамките на триъгълните прозорчета.

Кросоувър модификацията има още два режима на шофиране – Trail и Slippery

ИЗВОД

Във версията Active Fiesta се радва на по-отличителен характер и малко по-висок клиренс, който е ключово предимство за родния пазар. Брилянтното пътно поведение продължава да бъде един от козовете на модела.

TEХНИЧЕСКИ ДАННИ

Ford Fiesta Activе 1.0 EcoBoost Hybrid Powershift

Двигател 3 цилиндъра • Работен обем 999 см3 • Mакс. мощност 92 кВт (125 к.с.) • Макс. въртящ момент 170 Нм при 1400-4500 об/мин Задвижване предно/7-степ. автоматик с два съединителя • Д/Ш/В 4068/1756/1509 мм • Тегло (празен) 1211 кг • Багажник 311–1093 л • 0–100 км/ч 9,4 сек • Макс. скорост 200 км/ч Разход 4,9-6,0 л А95Н • Емисии CO2 111-136 г/км Цена: oт н.д.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин