Fiat X 1/9 S Kat на старо: „Моето удоволствие със средноразположен мотор“

0609
2017

На масата за дискусии настъпва мълчание. Задно задвижване , средноразположен агрегат, дизайн на Бертоне – само плахо се споменават имена като Lancia Stratos или Lamborghini Countach. Докато не хвърлям на масата ключове на Fiat. Fiat? „Невъзможно“, чувам отсреща. „Клинът“, кимат за познатите.

Спортна обстановка: тесни седалки с велурена тапицерия и удобен волан с три спици.

Става дума за Х 1/9, дълъг 4 метра спортен модел със средноразположен двигател с клиновидна форма, с тарга покрив и сгъващи се фарове. От 1972 до 1988 г. моделът продава въодушевление за народа. В моя случай се касае за  по-късен модел от 1986 г., който не само е произвеждан от Bertone, но и носи звучното име. Освен това черният център нападател блести с 5 предавки, Bosch L-Jetronic и катализатор – така удоволствието става достъпно. Но е и малко спънато. Двигателят от Ritmo 75 е със скромните 76 к.с. Заради ниското собствено тегло от 1 тон склонността към свръхзавиване и тарга покрива моделът в никакъв случай не е скучен.

Малък „италианец“ с голям талант

Зад седалките са разположени резервоарът и резервното колело, а след тях двигателят и вторият багажник

Заради пробега от 103 000 км скоро не се очакват сериозни технически проблеми. Части за Х 1/9 можете да намерите на рафтовете за 850. Автомобилът е с проста , но здрава техника. И няма да имате никакви проблеми с резервните части. Ще се затрудните в търсенето на специални части за интериора, задни триъгълни напречни носачи или вентили за отоплителната система на климатика (от 1986 г. опция, серийна при Gran Finale). Ръждата също е сериозна тема. Много здравата каросерия има повече кухи пространства, отколкото дупки има швейцарското сирене и така „кафявата чума“ има много  възможности за атака. Нашият Х 1/9 струва 4444 евро и при добра поддръжка обещава продължително удоволствие.

С ръст от 1,97 м всъщност съм доста висок за X 1/9 – въпреки това си падам по автомобила

ВИЖТЕ ОБЯВИ ЗА FIAT X 1/9 В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

+ проста техника, голямо удоволствие от шофирането, евтина поддръжка, красив дизайн

уязвима на корозия каросерия, липсва мощност за истински спортен автомобил

Извод

Концепцията със средноразположен двигател е завладяваща – въпреки че няколко конски сили в повече нямаше да и навредят. Стилният дизайн и опцията за кабриолет са добро обезщетение.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин