Fiat Uno Turbo: класика на деня


20
май
2019

През 80-те години рядко имаше автомобил, който да върви толкова напред, както Fiat Uno Turbo. За съжаление окачването не успяваше да отговори на мощността, а каросерията да се справи с ръждата.

Когато си спомняте за малки автомобили от 80-те години на миналия век, няма начин да не се сетите за Fiat Uno Turbo. По онова време „италианецът“ вървеше изключително добре. Водачите на германските компактни коли се ядосваха, когато бяха задминавани с лекота от Uno.

При това динамичните му характеристики далеч не са единственото, с което бързият модел на Fiat убеждаваше клиентите. Отвътре моделът предлага усещане за простор, каквото липсва при всички останали конкуренти. Отпред позицията на седене не е много удобна, но затова пък е перфектно разположена. Fiat бяха обзавели Uno Turbo i.e. доста шикозно и бяха осигурили на пилота превъзходен обзор. На втория ред седалки възрастните седяха без никакви притеснения, а вместимостта на багажника също бе впечатляваща. Легендата на дизайна Джорджето Джуджаро е създателят на каросерията на първия Fiat Uno, като коефициентът му на аеродинамично съпротивление е впечатляващ – 0,34.

Топверсията на Fiat Uno Turbo i.e. Racing разполага със 111 к.с. Бившите притежатели на автомобила знаят, че дори и 1,3-литровият мотор със 105 к.с. се развърташе като луд до червения диапазон на оборотомера и вдигаше почти до 200 км/ч. Окачването и спирачките на Uno бяха доста затруднение с мощността на модела. Силното недозавиване и люлеещата настройка можеха да развалят удоволствието от шофирането. да не говорим за ръждата. Тя атакуваше бързото Uno най-вече откъм праговете. Затова в днешно време не е лесно да се открият оригинални екземпляри на малкия „италианец“.

Още по темата

Card image cap
Легенда на Ferrari забравена в холивудски апартамент!

3
февр.
2017

Колекционери, спрете да се ровите в хамбарите, а надникнете в старите апартаменти

Card image cap
Най-красивият германски Ford

23
дек.
2016

Навремето OSI Ford 20M TS бе подиграван, но елегантната му форма сигнализира за автомобил-мечта. Днес цените на модела постоянно растат!

Card image cap
BMW 1800/2000: нахално, пъргаво и с голяма уста

15
февр.
2017

Времето на мудните каляски е отминало. В актуалната програма за действие пише Power. С 90 к.с. през 1963 г. новото BMW 1800 е кралят на пътя, а на боксовия ринг кралят се нарича Касиус Клей

Card image cap

В последния брой:

Архив >