Тунинг » Fiat Multipla с V8 с компресор и до 1000 к.с.

Fiat Multipla с V8 с компресор и до 1000 к.с.

0410
2022

Fiat Multipla не е особено красив автомобил, но е любимец на тунинг-специалистите. Двама французи, фенове на тунинг, са оборудвали италианския ван с бодикит и 1000 к.с.!

Откакто Fiat Multipla се появи на пазара през 1999 г. ванът не спира да бъде подиграван –нерядко наричан и най-грозният автомобил на света. „Италианецът” обаче се радва на любовта на тунинг-фирмите. Постоянно се появяват диви преработки на модела. Именно да избият рибата са искали тези двама френски тунинг-ентуасиасти, които са оборудвали Multipla с мощно „сърце” и впечатляващ бодикит.

Уникален външен вид с бодикит и голямо задно крило

Става дума за двамата специалисти от „Vilebréquin“ (в превод: карданен вал), които са се посветили на една Multipla (преди фейслифта 1999-2004) и са я модифицирали по всички правила на тунинга. Стартът на проекта е през 2019 г., а резултатът е драгстрип-чудовище с широк бодикит и невероятна мощност, която ще бие всички конкуренти на разстоянието от четвърт миля.

Ръбестите калници отпред и отзад са интегрирали допълнителни елементи в стила на DTM – така автомобилът е станал по-аеродинамичен и по-спортен. Синьо-жълто фолио в стила на Michelin ни напомня на автомобилния спорт. Отзад е разположен голям спойлер, окачването е с регулиращи се пружини, а шасито е подсилено.

Освен по-широката каросерия, в проекта липсват и задни врати: сега Multipla е само двуместен автомобил. Не е останало много от предишната форма на италианския ван. Другите тунинг-мерки са задният дифузьор, както и джанти на Work.

V8 двигател с компресор от Corvette Z06

Естествено серийният 1,6-литров атмосферен агрегат със 102 к.с. е трябвало да отстъпи своето място в името на спорта. Вместо това французите са монтирали 6,2-литров V8 мотор с компресор, като по-точно става дума за двигателя от Chevrolet Corvette Z06 от поколение C7. С някоя и друга модификация серийната му мощност от 659 к.с. е вдигната на 1000 к.с.

Тунинг-специалистите не казват, колко точно е мощността на тази Multipla. Конкретните данни ще бъдат оповестени на автосалона в Париж (17-ти до 23-ти октомври 2022 г.), където ще бъде показан синьо-жълтия звяр.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин