Fiat Fullback – италиански пикап с азиатски корени

Fiat пуска на пазара пикапа Fullback. Каква техника се крие под логото на Fiat и как се управлява автомобилът – първите ни впечатления

2206
2016

Добре прикрит италиански пикап: с променена предна част, емблеми на Fiat и модифицирана предна броня. Но в профил характерно извитата фуга между пътническата клетка и товарното отделение веднага подсказва: това не е нищо друго освен едно Mitsubishi L 200. При новия Fiat Fullback няма нищо италианско: също като своя близнак с трите диаманта на радиаторната решетка той се произвежда в Тайланд – и цялата техника е на Mitsubishi. Което е чудесно.

Само във версия със 181 к.с.

Защото L200 е единственият модел в своя клас (тук няма да говорим за огромните пикапи от САЩ), който предлага перманентно двойно задвижване и понижаващи предавки: това гарантира сигурно придвижване по хлъзгави и заснежени настилки – както и максимални офроуд-възможности. Естествено, същата комбинация предлага и Fiat Fullback. Под предния капак работи новият алуминиев 4-цилиндров мотор на Mitsubishi – но при Fiat се предлага само най-мощната му версия със 181 к.с. Той не е особено тих, но тегли мощно още от обороти на празен ход. И работи толкова приятно в комбинация с 6-степенната скоростна кутия, че няма да почувствате нужда от леко поостарялата 5-степенна автоматична скоростна кутия с хидротрансформатор.

Висока товароподемност вместо нежен комфорт

Със стабилната си рама и целия заден мост с листови ресори окачването е насочено по-скоро към висока товароподемност, а не към нежен комфорт – но осигурява директен контакт с пътната настилка. Някои водачи сигурно ще го определят като грубо, когато товарния „леген“ е празен. Подобен пикап не е подходящ и за феновете на управляемостта: воланът изисква много въртене в остри завои и при маневриране. Fullback определено не ви подбужда да шофирате агресивно, но се движи сигурно и уверено. А дали ще купите пикапа като Fiat или Mitsubishi, си остава въпрос на лични предпочитания към марката или най-близкия дилър. Защото цените на близнаците също са почти идентични.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин