Fiat Fiorino започва нов живот в Южна Америка

2702
2022

Спомняте ли си Fiat Fiorino? През 1977 „баничарката“ дебютира на базата на бразилския вариант на Fiat 127. През 1988 се появи наследникът, използващ платформата на бразилския Uno, като до 1992 се правеше с предницата на Uno. Третата генерация на модела не беше променена визуално, но по отношение на техниката беше коренно различна.

През 2000 г. продажбите за Европа бяха спрени, но до 2013 Fiorino III продължи да се предлага в Южна Америка. През 2008 за Европа беше пуснато ново Fiorino, плод на сътрудничеството с PSA. Моделът за Южна Америка обаче беше заменен през 2013 от базирания на Novo Uno Fiorino Furgao.

А сега Fiorino Furgao беше преработен основно, тъй като от 2021 Novo Uno е вече история. Новото издание на „транспортьора“ от В-сегмента (на малките автомобили) в бъдеще ще си поделя компоненти с Mobi и Strada.

Южноамериканският Fiorino ще продължи да използва добре познатия 8-клапанов бензинов двигател Evo 1.4 с 86 к.с. и 120 Нм максимален въртящ момент, комбиниран с петстепенна ръчна скоростна кутия и предно задвижване. „Баничарката“ тежи около 1,1 тона и ускорява от 0 до 100 км/ч за 13,7 секунди, а максималната й скорост е 160 км/ч.

За първи път в Южна Америка Fiorino ще бъде предлагано серийно с ESP. Taзи система ще бъде комбинирана с асистент за потегляне по наклон и функция за аварийно спиране.

Fiorino Furgao ще има ново задно окачване на цял мост. Товарното отделение зад седалките е с вместимост 3,14 кубични метра и до него се отваря достъп или през заден капак, който да се отваря нагоре, или през две отделни врати, отварящи се настрани. В Аржентина цените стартират от сумата, еквивалентна на около 44 000 лева.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин