Fiat Barchetta на старо: италианският пациент


22
сеп.
2017

Бях млад и се нуждаех от някакъв тласък. През пролетта на 1998 г. аз, редакторът от AUTO BILD, си купих употребяван Fiat Barchetta. На 2 години. с пробег 32 000км, със сменен двигател. Шест месеца по-късно, изнервен, върнах най-голямото разочарование в живота ми в двора на търговеца на автомобили. С пробег 42 000 км, с трети двигател, с локва на пода на купето и неприятна миризма.

Fiat Barchetta. Дивата сред кабриолетите. Приказно красива, но тооолкова ненадеждна. Сега отново карам Barchetta. Само за теста. Автомобилът ухае на меланж от гориво и застояла влага. Като моя бивш. Арматурното табло скърца. Пак като при моята стара кола. „Лодчицата“ обаче доставя удоволствие. Традиционна, маневрена и с достатъчно мощ благодарение на 1,8-литровия мотор със 131 к.с. В продължение на десет години – от 1995 до 2005 г. – Fiat предлагаше роудстъра на базата на първото Punto. Barchetta обаче има сърдечни проблеми. Италианският пациент страда от наследствен дефект при газоразпределението. Причината е в отслабване на обикновена пружина и след това двигателят звучи като дизелов. Затова и тази предаваща се част е наричана „дизелова“. Ремонтът струва 800 евро, вече голям брой автомобили са го изпитали на гърба си. Престоят в сервиза трае половин ден, заедно с това ще ви сменят и ангренажния ремък. Малка утеха: Barchetta се продава като употребяван автомобил на дъмпингови цени, с пробег под 130 000 км цените започват от 2300 евро.

ВИЖТЕ ОБЯВИ ЗА FIAT BARCHETTA В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

Това ни изнервя

Вече споменахме за дефектното газоразпределение. Сега е ред на защитната ламарина над ауспуха: тя се разхлабва, предизвиква вибрации или се откача. Внимавайте при първите години на производство: при тях ламарината бе прекалено мека, което личи по вдлъбнатините по капака на багажника и предния капак. Гумените уплътнения също бяха модифицирани многократно, но Barchetta никога не стана добре „уплътнена“, като дори в задните светлини можеше да бъде открита вода. Затова ви препоръчваме ръчно миене на автомобила. Ауспуховата система рядно издържа повече от З години, като често се налага смяна на двете крайни ауспухови гърнета.

Извод

Трябва ли да заклеймим Barchetta за вечни времена? Не. Тази малка италианска класика е прекалено красива, за да го сторим. Освен това доставя удоволствие – когато върви. Ако търсите надежден роудстър, по-добре бягайте далеч. Но ако искате да похарчите малка пари и познавате добър майстор, не се колебайте.

 

Още по темата