AUTO BILD България / Fiat 500 Abarth 595 от Vilner: скорпионът във върхова форма

Fiat 500 Abarth 595 от Vilner: скорпионът във върхова форма


17
окт.
2017

„Италианците определено умеят да правят дизайн,“ казва Атанас Вилнер, човекът основал студио Vilner преди повече от 20 години. „Но често серийното производство налага някои ограничения и именно тук се намесваме ние. В случая стилистиката на Fiat 500 Abarth 595 е много добра основа за създаване на уникален дизайн, който да подчертае италианския произход на автомобила и с който доразвихме спортния характер на оригинала“.

Всичко започва с италианския флаг. Отвън той преминава надлъжно през целия автомобил във вид на лента, която е разположена асиметрично от лявата страна на колата. От Vilner изработват и „отражение“ на тази ивица вътре в салона – проекция на флага преминава през лявата част на боядисаното в Ghiaccio White табло, спуска се през стелките от същата страна и продължава през съответните седалки. Позицията не е избрана случайно. „Поставихме флага отляво, тъй като най-често използваното от собственика място в автомобила е шофьорското. Ако лентата минаваше оттам, той щеше да седи на нея и ефектът щеше да остава скрит за него през повечето време.“

Стелките са произведение на изкуството. Алкантара с гофриран релеф, асиметрични уширения от кожа във външната част с изключително прецизни ‘595’ бродерии на тях, и също релефен италиански флаг от кожа. Вилнер решава да запази периферията на седалките, като екипът му изработва нови централни секции за тях, аналогично на стелките: набраздена алкантара и кожени ленти за италианския трибагреник. „Едрият“ релеф не е случаен, при оригиналните седалки шарката е била по-мащабна, но с по-тънките ивици седалките изглеждат едновременно по-големи, като ретро усещането е допълнително подсилено. Корите на вратите получават същото внимание, но и нещо повече – гледащото надолу гръбче на подлакътниците е облицовано с кожа в трите цвята на флага на родината на Abarth. „Това е детайл, който е едновременно видим и скрит. Идеята е да издава национална принадлежност на 500 Abarth, но и да загатва за многопластовия характер на ‘595’”, казва Вилнер. Облицованата с черна алкантара централна конзола и периферия на стъкления таван, завършват салона на този уникален Abarth, а червените колани подсказват, че това не е обикновен 500.

Отвън Vilner подсилват спортното излъчване на колата. Освен лентата с италианския флаг, която преминава през предния капак и капака на багажника, студиото доразвива заводските графики на вратите. Горната част на предното стъкло получава надпис ‘Abarth’, а спойлерът в края на покрива е изпълнен, като червен, кариран флаг. Графиките горе подсилват спортното излъчване на задницата, където излизат четирите ауспуха на звучащата феноменално опционална изпускателна система ‘Record Monza Abarth’.

Степента на детайлност на проекта е изумителна, което важи и за специалната чанта посветена на този Abarth 595. Едновременно стилният и практичен аксесоар е изработен от същите материали вложени в салона на автомобила – презрамка от червена лента, същата като на предпазните колани, карбонови катарами, италианския флаг и разбира се, скорпионът на Abarth. Резултатът е дизайн на световно ниво, който „носи не по-малко италиански заряд от Italia Independent на Лапо Елкан,“ допълва Вилнер.

2017 Fiat 500 Abarth 595, 1368 куб. см, 4-цил. редови, турбо, 145 к.с., 205 Нм, 5-ст. роботизирана, предно предаване, 1055 кг.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин