Fiat 124 Spider: първи тест

1702
2016

Почитателите на роудстърите винаги са мечтали за МХ-5, но с малко италиански дизайн – и в лицето на новия Fiat Spider мечтите им се превърнаха в реалност. Компанията от Торино „преоблече“ успешната Mazda, постави й турбодвигател (първия в историята на „японката“) и направи някои модификации по окачването и кормилното управление. След тези промени 2-местният Spider беше готов – и така легендата от Апенините се завърна след 50 години отсъствие. Дали обаче завръщането е удар в десятката?

Дизайнерите на Fiat внасят италианско усещане в ламаринената премяна

Да, това е роудстър – но не е МХ-5. И именно това е най-важното предимство на новия Fiat. Удължената предница, по-тумбестата задница и по-големите задни светлини трябва да напомнят за знаменития Spider от миналото. Кой обаче го помни? Няма значение, по-важно е, че този Fiat притежава достатъчно италианска индивидуалност – и 1,4-литров турбодвигател със 140 к.с., какъвто в 26-годишната история на МХ-5 никога не е имало. Разликите в интериора са по-скоро дребни и се ограничават до детайли като меката пластмаса на вратите или серийния кожен волан. Разбира се, както и при Mazda, комфортът не е на високо ниво – все пак колата е построена около водача и пътника до него. Предното стъкло е с по-добра шумоизолация, както покривът – който се отваря само за 2 сек.

Предимство за Fiat: 1,4-литровият турбомотор е „по-отзивчив“ от 2-литровия атмосферен агрегат на МХ-5.

Предимство за Fiat: 1,4-литровият турбомотор е „по-отзивчив“ от 2-литровия атмосферен агрегат на МХ-5.

За музиката под капака се грижи турбодвигател

Звукът, отекващ от изпускателната система на Fiat-а, е значително по-скромен, отколкото при МХ-5. Естествено, при „италианеца“ това се дължи на турбото. Докато атмосферните агрегати на японския роудстър имат нужда от стабилни обороти за добро ускорение (макс. въртящ момент на 2-литровия: 200 Нм) след преодоляване на малката турбодупка от 2000 об/мин 1.4-Multiair „дръпва“ много уверено. Неговите 250 Нм дават на финия роудстър увереност, която досега не познавахме. На излизане от завоя просто настъпвате газта и не се замисляте дали предавките и оборотите са правилните – както при Mazda. За щастие невероятното удоволствие при „кликването“ на скоростния лост е запазено, но настройката на окачването е малко по-мека.

Нямаме критики по отношение на качеството на интериора

Със своите 140 „коня“ Spider спринтира много добре (7,5 сек до 100 км/ч, макс. скорост 215 км/ч), но по отношение на разхода трябва да се подготвите за половин литър отгоре. Причина за него е и увеличеното в следствие на допълнителната шумоизолация и турбодвигателя тегло (от 1050 кг). Изработката също е на ниво, едва при преминаване на неравности с много висока скорост предното стъкло започва да се тресе. Първите доставки на екземпляри от новия модел ще бъдат направени през юни 2016 г. Базовата цена ще бъде около 24 000 евро (за Германия), т.е. с около 1000 евро повече от тази на МХ-5. Версията Lusso ще предлага допълнително 17-цолови джанти, кожа, автоматичен климатик и двоен ауспух (въпреки непроменената мощност – такива са италианците). Повече „коне“ ще има само щатската версия – 160, и Abarth Spider, който ще дебютира в Женева със 170 к.с.

Изработката е много качествена, едва при преминаване през неравности с твърде висока скорост предното стъкло започва да трепери.

Изработката е много качествена, едва при преминаване през неравности с твърде висока скорост предното стъкло започва да трепери.

Извод

Този Fiat се отличава достатъчно от МХ-5: защото е малко по-мощен, по-луксозен и по-скъп от оригинала. Колата не е нито лошо копие, нито нещо тотално различно – и именно затова е най-добрият Spider, който Fiat някога е произвеждал. В тази Mazda има достатъчно италианско усещане!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин