Fiat спира производството на Punto


1
юни
2018

Италианско-американският автомобилен концерн Fiat Chrysler (FCA) ще спре производството на успешния модел на Fiat – Punto. Шефът на FCA Серджо Маркионе трябва да обяви това официално днес, когато ще представи стратегията на автомобилния производител за следващите години.

Punto е представен през 1993 г. като наследник на популярния модел Fiat Uno и през следващите 25 години се продаде над 9,5 милиона пъти. С това малкият автомобил, конкурент на Renault Clio и Opel Corsa, е сред най-успешните модели на Fiat. Последният автомобил  Punto ще слезе от конвейера в южния италиански град Мелфи през август тази година. Наследник не е планиран.

Като причина за спирането на Punto се посочват нарасналите разходи за разработка, производство и пласмент. Целевата група на Punto се ръководела от цената, което налагало даване на големи отстъпки, което пък от своя страна правело производството на Fiat Punto нерентабилно. Освен това доста от клиентите, които допреди години купували малки коли, сега се ориентирали към SUV-ове. През 1995 г. Punto печели приза „Автомобил на годината“ и година по-късно става най-продаваният автомобил в Европа.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >