Fiat планира производство в България преди един век

0805
2021

В исторически план, марката Fiat е дълбоко свързана с утвърждаването на автомобилната култура в България. Фирмата открива собствено представителство у нас още преди началото на Балканската война, а през 20-те и 30-те години на миналия век се налага като вносител на един от най-масовите и предпочитани автомобили в страната. За това няма нищо случайно във факта, че преди цели 95 години, в далечната 1926 г. новосъздаденото акционерно дружество “Български Фиат” изтъква своите намерения за “производство на туристически и транспортни автомобили, мотори и трактори система А.Д. Фиат, Торино, въз основа на евентуална концесия от страна на последното дружество”.

Тези амбициозни планове не са осъществени, но така или иначе Fiat се радва на изключителна популярност в България в междувоенния период. Напълно красноречив пример за това е, че при преброяването на леките автомобили, намиращи се в движение през 1946 г., в страната са регистрирани 680 коли на италианската фирма, което я поставя на първо място сред още 25 марки.

Монтаж на Пирин-Fiat 124 през 1968 г.

На 4 май 1966 г. СССР подписва договор с Fiat за изграждането на голям завод. Само две седмици по-късно на 17 май, ръководството на ДСО “Балканкар” споделя желанието на обединението да се включи на партньорски начала в проекта на Fiat в СССР. Първите предварителни разговори са проведени на 22 септември, а четиригодишният договор между Fiat и ДСО “Балканкар” за монтаж на леки автомобили Fiat 850 берлина, 850 купе, 124 берлина и 124 комби е сключен на 3 март 1967 г. в Торино.

Първият автомобил Fiat 850 е сглобен в ЗЛА “Балкан” на 27 юни 1967 г. Скоро след началото на монтажа е взето решение да бъде избрано българско име на сглобяваните в Ловеч италиански автомобили. Те неофициално са наречени “Пирин”, въпреки че фирмените надписи върху каросерията остават непроменени. Идеята е, чрез усвояване на монтажа на същия автомобил у нас да се придобие известен опит, след което да се продължи с монтажа на “Жигули” на базата на комплекти, доставяни от СССР. Официално потвърждение на факта, че договорът между ДСО “Балканкар” и концерна Fiat е напълно съгласуван с Москва, е публикувано и във в.“Авто Мото” още през лятото на 1967 г.: “У нас предстои да се сглобява и Фиат 124. Най-напред това ще стане на базата на италианското производство, а по-късно на базата на подобрения модел Фиат 124, който ще се произвежда в Съветския съюз, където е откупен лицензът му”

Страници от рекламен каталог на Пирин-Fiat

В началото на 1969 г. ЗЛА “Балкан” става част от ДСО “Автопром”, като от същата година там продължава да се сглобява само “Москвич”.

От 10 до 17 март 1971 г. в Москва е разгледано проекто-съглашение за коопериране на нашата страна със завода в Толиати. На 25 декември същата година обаче, завод „Балкан“ е посетен от министър-председателя Иван Павлов, който съобщава, че там няма да бъде организиран монтаж на ВАЗ. От този момент нататък промишлените ни отношения със съветския производител се ограничават с изработката на някои изделия за вграждане като стартери, генератори и въздушни филтри.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин