FIAT и Renault пред сливане


27
май
2019

Fiat Chrysler (FCA) и Renault искат да влязат в съюз. Итало-американският автомобилен производител и неговият френски конкурент потвърдиха днес плановете си за сливане. Така на бял свят ще се появи един от най-големите автомобилни производители в света – с производство от 8,7 млн. автомобила на година. Под шапката на FCA са марките Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep и Maserati. Renault пък е свързана с Mitsubishi и Nissan. В бранша натискът за сливания и коопериране расте, за да могат съвместно компаниите да се подготвят по-лесно за предизвикателствата на автономното шофиране и по-екологичните задвижващи агрегати. Седалището на новия концерн трябва да бъде в Холандия, а акциите му ще се търгуват на борсите в Милано, Париж и Ню Йорк. Fiat Chrysler и Renault ще притежават равни дялове от холдинга. Благодарение на сливането компаниите трябва да спестяват годишно общо пет милиарда евро.

Когато обединят усилията си, двата производителя ще успеят по-лесно да се справят със слабите си места. Докато в Северна Америка Fiat Chrysler жъне успехи при лекотоварните автомобили, бизнесът на компанията в Европа не върви добре. От своя страна, Renault е пионер при електромобилите и се радва на добри позиции в развиващите се пазари, но за сметка на това в САЩ не се представя на ниво. Очаква се и двете компании да получат пречки от страна на политиците – първо, защото в Италия заводите на FCA работят далеч от пълния си капацитет, и второ – защото френската държава има участие в капитала на Renault.

Още по темата

Card image cap
Флагманът на Hyundai задминава S-клас по клиентска удовлетвореност

12
юни
2017

Корейският флагман в САЩ се радва на повече продажби от Lexus LS и Audi A8

Card image cap
Chevy „наточва“ Camaro

10
февр.
2016

През есента на 2016 г. Chevrolet ще лансира състезателния пакет 1LE за новото Camaro. За първи път той ще бъде предлаган както за 6-, така и за 8-цилиндровите версии

Card image cap
Dodge готви истинско чудовище! (ВИДЕО)

20
ян.
2017

На изложението в Ню Йорк Dodge ще представи още по-мощна и по-лека версия на Hellcat: Dodge Challenger SRT Demon

Card image cap
A3 в нова светлина

10
юни
2016

Ъпдейт за компактния модел на Audi: свеж дизайн и нова техника като матрични LED фарове ще поддържат A3 във форма

Card image cap

В последния брой:

Архив >