Fiat и Peugeot/Citroën пред сливане

3010
2019

FCA (Fiat/Chrysler) и PSA (Peugeot/Citroën/Opel) са в процес на разговори относно евентуално сливане. Резултатът би бил един автомобилен гигант, четвъртият по големина автомобилен концерн в света.

Дали в момента не се ражда четвъртият по големина автомобилен концерн на света? Fiat-Chrysler Automobiles (FCA) води разговори с френския концерн PSA, към когото принадлежи и марката Opel, за евентуално сливане. Това потвърди италианско-американският автомобилен производител в кратко съобщение от днес, 30-ти октомври 2019 г. В него се споменава: „В момента се водят разговори, чиято цел е създаването на един от водещите автомобилни концерни.“ Подобно съобщение има и от страна на PSA. „Wall Street Journal“ съобщи, че шефът на Peugeot Карлос Таварес ще ръководи концерна като председател на Управителния съвет, а в ръководството ще бъде и Джон Елкан, внук на дългогодишния шеф на Fiat Джовани Аниели, ще продължи да управлява FCA.

Сливането на FCA и Renault се провали

PSA включва традиционните марки Peugeot и Citroen, а през 2017 г. групата пое и германската марка Opel, която оттогава със значително по-малко служители тръгна по пътя на успеха и печалбата. Fiat Chrysler притежава марките Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Jeep, Lancia и Maserati. Италианско-американският концерн искаше преди време да се слее с Renault и така да формира третият по големина автомобилен концерн в света. Тогава разговорите се провалиха, а двете страни се обвиняваха взаимно за провала.

Четвъртият по големина автомобилен концерн в света по продажби

Fiat Chrysler и PSA биха били според „Wall Street Journal“ четвъртият по големина автомобилен концерн в света на стойност 50 милиарда долара. През миналата година Fiat Chrysler са продали 4,8 милиона автомобили, FCA 3,9 милиона – единствено Volkswagen, Renault-Nissan-Mitsubishi и Toyota са били по-успешни. Общият оборот на двата производителя заедно би бил 184 милиарда евро (110 FCA/74 PSA).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин