Ferrari Testarossa – спасено след 17 години

1401
2024

В Пуерто Рико едно Ferrari Testarossa е гниело на улицата в продължение на 17 години. Междувременно това V12-Ferrari живее втори живот. Историята!

През лятото на 2020 г. AUTO BILD писа за едно Ferrari Testarossa, което гние от години на открито в Пуерто Рико. Състоянието му не бе никак добро, но сега това Ferrari е спасено – и отново се движи!

Първият и единствен собственик на това разполагащо с 390 к.с. Ferrari го паркирал в началото на 2000-те години пред дома си и го оставил така. В продължение на 17 години. Въпреки запитвания и желание това Testarossa да бъде спасено, притежателят на Ferrari-от отказвал да го продаде.

След това се появила обява, че това Ferrari се продава за 30 000 долара. Намерил се смел пуерториканец, който пожелал да даде втори живот на тази Testarossa след дългогодишни опити.

Ferrari Testarossa със спаднали гуми и избелял лак

След като е разгледал на място тази Testarossa, става ясно, че по нея има доста работа. 17 години под яркото слънце са накарали традиционния за Ferrari лак „Rosso Corsa“ и вътрешното пространство да избелеят доста. Цветът се е бил променил в посока розово вместо червено. Освен това по предната броня, сплитера и страничните прагове е имало драскотини, едното от стъклата на фаровете е било счупено. Имало е и ръжда по двете врати.

Двигателят е работел

Независимо от лошото състояние на автомобила, собственикът се е концентрирал върху положителните аспекти, тъй като все пак Testarossa е била в цяло състояние и без липсващи части. Дори в багажника е открито едно от задните колела с централен болт.

Собственикът дори бързо намерил отговора на въпроса, дали след толкова години на открито V12 двигателят ще проработи:  макари доста рисковано, това е изпробвано и действително моторът стартира. Късмет, че ангренажният ремък е на 17 години, а от Ferrari препоръчват смяната му на всеки три години!

След това Ferrari-то е натоварено и закарано при новия му притежател. Тама е разглобено и реставрацията е започнала

Нов лак „Rosso Corsa“

През последните години са се случили много неща. Стария лак е свален, вътрешното пространство е изцяло разглобено и почистено, поръчани и монтирани са редица нови части. След това Ferrari-то е лакирано в оригинален цвят „Rosso Corsa“.

4,9-литровият V12 двигател с 390 к.с. е свален, като за целта е трябвало да бъде разглобена цялата задна ос. Сменен е минимум 14-годишният ангренажен ремък, а също и водната помпа и редица износващи се части като свещи и уплътнения. Естествено сменени са и спирачките, както са монтирани и нови гуми.

Testarossa продължава да се движи

Цялостната реставрация е продължила няколко години. Накрая личи, че са необходими още няколко фини работи. Със сигурност тази Testarossa е далеч от състояние за конкурс. Важното е обаче, че това Ferrari е получило шанс за втори живот и в бъдеще отново ще се движи по улиците и пътищата на Пуерто Рико. Мисията е изпълнена!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин