Ferrari губи правата над името Testarossa

Съд в Дюселдорф даде правата над името на култовия модел на германски производител на играчки


3
авг.
2017

В бъдеще марката Testarossa ще бъде използвана за велосипеди и самобръсначки. Производителят на спортни автомобили Ferrari за момента губи съдебния спор за правата над името, използвано за култовия модел от 80-те. Ferrari обаче може да се обърне към по-горна съдебна инстанция и да обжалва. Говорителката на съда Мириам Райнарц аргументира решението с факта, че италианците не са използвали името през последните пет години. „Една марка трябва да бъде използвана, за да бъде запазена. В това отношение компанията не е направила нищо.“

„Това ме радва“, казва предприемачът от Нюрнберг Курт Хесе пред DPA, който успя да си подсигури правата над името Testarossa. Ferrari оспори, но впоследствие съдът отсъди в полза на Хесе и така старата марка беше изтрита от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. Италианският производител на суперавтомобили прави Testarossa в периода 1984-1986. Колата генерира до 446 к.с. и разполага с 12 цилиндъра. На италиански Testarossa означава „червена глава“ – и автомобилът получава това име заради червените „шапки“ на цилиндровите глави. С този агрегат класиката от Маранело, придобила огромна популярност след участието си в ТВ-сериала „Маями Вайс“, успява да достигне максимална скорост 290 км/ч.

Сега 73-годишният производител на играчки от Бавария иска да използва името за велосипеди (в т.ч. и електрически), както и за самобръсначки. Ferrari опита да защити правата си с аргумента, че все още се занимава с поддръжката и ремонта на Testarossa – но според съда това не било същинско използване на марката, тъй като въпросните услуги били предлагани под шапката на бранда Ferrari.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин