FCA: селектор на автоматика причинява инциденти

0607
2016

Fiat-Chrysler (FCA) спира да поставя т.нар. „моностабилен“ селектор за автоматичната трансмисия. Превключвателя на ZF, който сам се връща в средно положение след избора на режим, щял да изчезне от всички модели на марката, обеща говорител на FCA.

В САЩ проблемният селектор е станал причина за 120 катастрофи с 40 ранени. Той най-често „подлъгвал“ водачите, че колата е в режим P (т.е. „паркинг“), докато тя всъщност била в N или R. Холивудски актьор Антон Йелчин, известен с ролята си в новите филми от поредицата „Стар трек“, почина на 27 години, след като собственият му Jeep Grand Cherokee тръгва сам на заден ход по алеята пред дома му и го притиска в тухлена стена.

Американската организация за транспортна сигурност NHTSA дори преди инцидента критикува „лошата тактилна и визуална обратна връзка“ на превключвателя. Затова FCA привиква в сервизите 1,1 млн. автомобила, продадени по целия свят, от моделите Jeep Grand Cherokee, Dodge Charger и Lancia Thema. Те ще получат софтуерен ъпдейт, с който колата ще минава автоматично в режим паркинг, след като шофьорът я е напуснал.

Audi също използва „моностабилен“ селектор на ZF при А8. Модифицирана версия на системата се използва и при А4, Q7 и R8. Компанията от Инголщат обаче не вижда причина да променя автомобилите си, тъй като при тях имало защита, която не позволявала причиняването на инциденти, подобни на този с холивудския актьор.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин