Faraday Future: мистериозният електромобил

Инженери, бивши служители на Tesla и BMW, работят по мистериозен електромобил. Компанията Faraday Future е доста пестелива откъм разгласяване на информация

0501
2015

Една от най-големите загадки на задаващото се изложение CES в Лас Вегас (6-9 януари) е какво точно ще покаже там компанията Faraday Future. Доста „мъглява“ снимка представя футуристичен компактен модел. На 5.01 в 5 часа българско време компанията ще разкрие своята тайна. На линка по-долу ще можете да откриете живото предаване:

https://youtu.be/_yXdWuitfok

Много неща ни карат да мислим, че плановете на компанията далеч не са в сферата на научната фантастика: в пустинята на щата Невада ще бъде построен завод на стойност един милиард долара, освен това за дружеството вече работят 400 души, които съвсем скоро трябва да нараснат до 500. Някои от имената на кадрите са познати на автомобилната сцена: например Ник Сампсън, съосновател и вицепрезидент R&D, преди е работил за Tesla, също както и Даг Рекхорн, вицепрезидент по производството.

До момента Faraday Future разпространяваше единствено скици на прототипа

До момента Faraday Future разпространяваше единствено скици на прототипа

Все още не е ясно откъде идва финансирането на големия продукт. Дали Faraday Future не е продукт-алиби на Apple, който да подготвя iCar? Или зад всичко се крие милиардерът Джиа Ютинг, който вече има тесни контакти с BAIC Motors? При всички положения проектът е конкуренция за Tesla – компанията на създателя на Paypal Елън Мъск, която също в Невада прави своя завод за батерии.

С електрическото задвижване и стъпките в развитието си по отношение на автономното шофиране и двата производителя вървят в една и съща посока. В Лас Вегас ще разберем дали в света на екологичните модели се е появил сериозен нов играч – който би могъл да застраши статуквото на производителите в момента.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин