F(ak)errari Enzo на ужаса

2008
2019

По време на Monterey Car Week бе показана реплика на Ferrari Enzo. AUTO BILD разгледа внимателно това „творение“ на изкуството!

Дано Енцо Ферари не разбере за тази кола! На базата на американския спортист със средно разположен двигател Pontiac Fiero един смел дизайнер е направил – нека го кажем така – тази странна реплика на Ferrari Enzo. Това „F(ak)errari“ бе изложено на The Quail и Concours d’Lemons в рамките на Monterey Car Week 2019.

Пластмаса на Pontiac вместо карбон на Ferrari

Нека разгледаме по-внимателно това създание: формата на фаровете е близка до тази на оригинала от 2002 г. С малко повече фантазия предницата би могла да се счита за успешна – логото на Ferrari все пак е поставено на правилното място. Джантите и спирачната уредба са на светлинни години от истинското Enzo. Джантите просто се губят в калниците. В кокпита има пластмаса на Pontiac вместо карбона на Ferrari. Благодарение на гените на Fiero репликата разполага с дигитални индикатори редом с аналогов оборотомер. Не е зле, тъй като и Enzo на Ferrari има аналогов оборотомер и скоростомер със стрелка, както и дигитален уред за други информации.

Креативни задни светлини в стила на 50-те години

В задницата създателите на репликата на Enzo са проявили оригиналност. Четири ауспухови тръби в средата? Все пак Enzo не е Corvette. Вентилационните отвори над крайните тръби също са спорен детайл. Скрит под стъкло: V12 двигателят – дали отдолу действително има 12 бутала? Съмняваме се  – въпреки кабелите. Конструкцията на задните светлини е креативна – тя е от 50-те години на миналия век.  Разбира се ние не искаме да се подиграваме на креативността на дизайнера – работата му е впечатляваща във всякое едно отношение. А регистрационният номер също е впечатляващ и оригинален „1BADENZO“ – зъл и лош Enzo.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин