F1 eSports: как ще завърши сезонът? – Анализ на Бетенеми

2111
2022

В последните години електронните спортове набират все по-голяма популярност в световен мащаб. Популярни спортове като футбола, баскетбола и волейбола вече имат своите „копия“ в електронния свят, където милиони хора играят и дори се състезават помежду си. На голяма популярност се радват и моторните спортове, и особено Формула 1, където надпреварата е убийствено жестока и интересна – досущ като в реалния спорт. F1 eSports се радва вече на шести сезон, а в авторитетни сайтове като Бетенеми можем да намерим информация както за настоящата кампания, така и на цялата игра, привличаща участници от цял свят. Ако искате да научите повече за еСпортс надпреварата във Формула 1, какво е класирането до момента през сезона и колко състезания остават до финала, настанете се удобно и прочетете следващите редове.

Да започнем от това, че Формула 1, като един от най-популярните спортове в света, разполага със своя компютърна видеоигра, разработвана от най-популярната гейминг компания EA Sports. F1 22 е най-новата официална игра на Формула 1, като числото „22“ отговаря на календарната година. Тази игра се използва и за провеждането на еСпортс сериите във Формула 1, които на практика дават възможност на играчи от цял свят да се изправят един срещу друг във видеоиграта и да се борят за победата в продължение на цял сезон. За да стигнат до надпреварата, играчи от цял свят минават през два квалификационни етапа, като най-бързите стигат до разширения драфт, откъдето отборите избират кои пилоти да ги представляват през новия сезон. Сезон 2022 във F1 eSports започна на 14 септември с Гран при на Бахрейн и се очаква да завърши на 16 декември с последния 12-и кръг – Гран при на Абу Даби.

Действащият световен шампион при пилотите от 2021 Ярно Опмеер и неговият отбор Марцедес, който грабна титлата при конструкторите, не се наслаждават на особено добра кампания през този сезон. След девет кръга Опмеер е едва пети в подреждането, но пък все още има шансове да щурмува първото място, тъй като изостава на само 22 точки от лидера Лукас Блакели. Мерцедес пък заема трета позиция при конструкторите, където лидер е отборът на Макларън. Опмеер показа, че не се е отказал да преследва първото място и през този сезон, след като в последния девети кръг спечели Гран при на САЩ, а лидерът във временното подреждане Блакели завърши едва шести.

Опмеер успя да спечели и предходния осми кръг, който бе в Мексико – тогава Блакели отново остана назад, заемайки седмо място. Лукас Блакели спечели първия, втория и шестия кръг до момента през сезона – три победи от девет състезания. Неговото постоянство в изявите го изведе до лидерската позиция, която обаче е далеч от гарантирана, тъй като в оставащите три старта са възможни всякакви обрати. Авансът на Блакели пред втория Томас Ронхаар е едва девет точки, а Бардиа Боруманд и Фредерик Расмусен, които са трети и четвърти, също са опасно близо. Битката при конструкторите обаче изглежда предрешена, поне за първото място, тъй като Макларън е лидер с 250 точки и има аванс от 101 точки пред втория Ред Бул и 106 пред Мерцедес. Интригата е по-скоро за второто място, където разликата е минимална.

До края на сезона остават надпреварите в Япония, Бразилия и Абу Даби, като битката при пилотите е много завързана. Дали Блакели ще успее да издържи на напрежението, или Ярно Опмеер ще се добере до трета световна титла с късен щурм, предстои да разберем. Няма съмнение, че надпреварата е интересна както за наблюдаване, така и за залози, за каквито може да научите повече на сайта на Бетенеми, който се е доказал като достоверен източник за подобен тип информация.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин